Sommarskola ger god hjälp för elever

Studierna på sommarskolan, för elever som ska börja nionde årskursen, har målet att förbättra kunskaperna i det ämne eleverna valt att läsa. Skolarbetet pågår förmiddagar i två veckor och omfattar 30 timmar.

Sommarplugg. När skolan börjar är Linn Enarsson, till vänster, och Ida Nilsson väl rustade.Foto: ELIN LUNDHOLM

Sommarplugg. När skolan börjar är Linn Enarsson, till vänster, och Ida Nilsson väl rustade.Foto: ELIN LUNDHOLM

Foto:

Västervik2007-08-09 00:25
- Det är nästan vad elever hinner med att läsa på en halv termin. Det är tufft men ungdomarna ser ut att trivas, säger Dan Sagemo, specialpedagog på Ankarsrums skola.
På Ludvigsborgsskolan i Västervik har man sommarskola i samverkan med Ankarsrums skola. Här undervisar Dag Sagemo elever i svenska och engelska. Andréas Billtorp och Martin Eriksson undervisar i matematik. De är universitetsstuderande i Linköping och utbildar sig till gymnasielärare.

Eleverna som är 22 till antalet har valt ett av ämnena matte, svenska och engelska att koncentrera sig på
- Först kändes det lite konstigt att gå i sommarskola när vi har lov. Men när vi väl har kommit gång så känns det bara bra, säger Linn Enarsson och bästa kompisen Ida Nilsson håller med.
De har valt matte och första lektionen är slut. Eleverna är samlade i kafeterian där Dag Sagemo ordnat fram frukostfika.
- Det är bra med repetition i matte som jag halkat efter i och ämnet blir roligare ju säkrare man känner sig, säger Ida.

Ida och Linn känner sig motiverade och satsar på att få bra resultat att ta med sig i kappsäcken på höstens studier.
Lärarna har idel lovord om sina sommarelever och menar att skolan är en kick för dem.
- Det visar proven som vi ger eleverna när de börjar sin första lektion. Ett prov som är vägledande för oss lärare som ser var eleven står. Vid slutprovet ser vi klart att eleverna verkligen tagit till sig undervisningen, säger Martin Eriksson.

De saker som eleverna upplever som positivt med sommarskolorna är att det är mindre elevgrupper och bara ett ämne att fokusera på.
- Sommarskolans främsta uppgift är att ge dem självförtroende och tycka att ämnet är roligt, eller åtminstone lite roligare sedan de fått mer kunskap i ämnet, menar Martin Eriksson.
Andra sommarskolor för elever som ska börja nionde årskursen hålls på Ellen Keyskolan i Västervik och Åbyskolan i Gamleby i samverkan med skolan i Överum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om