Sommarjobb i Västervik

Maria, 22, stortrivs i receptionen på Lysingsbadet.

­ Kontakten med så många olika typer av människor från både Sverige och utlandet är det allra bästa med mitt sommarjobb, säger 22-åriga Maria Andersson som sommarjobbar i receptionen på Lysingsbadet i Västervik. Foto: MAGNUS GLANS

­ Kontakten med så många olika typer av människor från både Sverige och utlandet är det allra bästa med mitt sommarjobb, säger 22-åriga Maria Andersson som sommarjobbar i receptionen på Lysingsbadet i Västervik. Foto: MAGNUS GLANS

Foto:

Västervik2004-06-30 01:00
- Kontakten med så många olika typer av människor är det allra bästa med mitt sommarjobb.
- Jag får träffa ungdomar som för första gången är ute med egen bil och semestrar, stora barnfamiljer i husvagn och äldre par som kanske väljer att hyra någon av våra mindre stugor.
22-åriga Maria Andersson sommarjobbar i receptionen på Lysingsbadet, en av norra Europas största och populäraste campingplatser.
Hon säger sig stortrivas med jobbet, som kan bestå av både förmiddags- och eftermiddagspass.
Maria sitter vid datorn, i informationsluckan och hon pratar mycket i telefon. Allt för att på bästa vis ta hand om turisterna.
Beläggningen på Lysingsbadet är just nu 50-75 procent och alltfler turister strömmar till för varje dag. Både svenskar och utländska medborgare, företrädesvis tyskar. Det stora flertalet kommer med husvagn. Tält förekommer mest vid kortare övernattningar på väg någonstans.
- Jag har sommarjobbat på Lysingsbadet även -98 och -99, men då hade jag hand om campingstädningen. I år är det första gången jag arbetar i receptionen, säger Maria som när vi första gången söker henne på mobilen har pratat in ett mobilsvar på både svenska och flytande franska.
- Jag bodde ett par år i Frankrike. Jag var au pair och jobbade också ett halvår på Disneyland i Paris. På förmiddagarna under au pair-tiden pluggade jag franska på universitetet i Sorbonne.
Finns det då många franska turister på Lysingsbadet?
- Nej, jag får inte prata franska så mycket. Här hade jag nog haft bättre nytta av att kunna tyska. Tyska läste jag endast ett par år på högstadiet. Jag har tyvärr glömt bort det mesta av det språket, skrattar Maria som just avslutat en 40-poängskurs i teatervetenskap i Lund.
De flesta människor Maria träffar i sitt sommarjobb är glada och trevliga. I alla fall än så länge.
- Än så länge har klagomålen mest handlat om vädret och det kan jag ju inte göra så mycket åt.
Närmare tjugotalet personer, mest unga tjejer, säsongsarbetar i receptionen.
- Vi får alternera runt på tre arbetsplatser: campingreceptionen, informationen samt stugbyreceptionen. Vi jobbar förmiddags- eller eftermiddagspass, sju dagar i veckan. Det är bra att arbetstiderna varierar lite. Då kan man unna sig sovmorgon ibland.
Maria Andersson säger sig vara helt nöjd med lönen, 74:24 kronor i timmen.
Hennes sommarjobb startade den 12 juni och pågår fram till den 9 augusti.
Redan den 18 augusti börjar Maria på en ettårig danslinje vid Kristinehamns folkhögskola i Värmland.
- Jag hade tänkt vara ledig lite längre efter sommarjobbet. Men när jag nu har kommit in i Kristinehamn är det bara att acceptera situationen.
- Den vecka jag får ledigt reser jag förmodligen till Paris eller Bryssel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om