Sommaren räddad på Rågö

Den nybildade intresseföreningen säkrar verksamheten på Rågö för sommarsäsongen. Men fortfarande återstår att klara ut frågan om vem som ska äga skärgårdsfastigheten framöver.

Kommunen vill gärna att Rågö ska bli en strategisk del i kommunens besöksnäring. Men man säger nej till att ta över ägandet. Nu skissar intresseföreningen på ett förslag om att bilda en ägarstiftelse för att säkra verksamheten på ön.

Kommunen vill gärna att Rågö ska bli en strategisk del i kommunens besöksnäring. Men man säger nej till att ta över ägandet. Nu skissar intresseföreningen på ett förslag om att bilda en ägarstiftelse för att säkra verksamheten på ön.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-05-31 00:07
Som VT tidigare berättat har Naturvårdsverket erbjudit kommunen att ta över fastigheten, något som kommunen avvisat. - Huvudalternativet för kommunen är inte att äga fastigheten. Samtidigt är Rågö en tillgång för besöksnäringen och miljön är strategisk för kommunen. Men det vore fel att redan nu säga hur det kommer att bli i framtiden, säger kommunchef Conny Jansson som berättar att ett nytt möte mellan berörda parter är inplanerat till i början av juni. Först i höst räknar han med att det ska bli klart vem som ska äga Rågö.Intresseföreningens ordförande Göran Folbert ser gärna att Naturvårdsverket fortsätter att äga fastigheten. Fördelarna med att ha en statlig myndighet som ägare är bland annat att det blir lättare att söka nödvändiga bidrag till verksamheten.Samtidigt är det, enligt Bertil Andersson i intresseföreningens styrelse, en fördel när besluten kommer närmare verksamheten.- Det blir lite tungdrivet när både stat och landsting är involverade, processerna tar längre tid, säger han.Ett alternativ till kommunalt ägande är att bilda en ägarstiftelse som styr upp verksamheten på Rågö.- Då får man en stiftelseurkund som är väldigt styrande och man kan från början bestämma hur fastigheten ska utnyttjas. Dessutom kan en ägarstiftelse vara till fördel då det framöver säkert kommer att dyka upp fler skärgårdsfastigheter som staten vill släppa ägandet över, säger Bertil Andersson.Att byta ägare redan till hösten tror dock Göran Folbert är för tidigt. Han räknar i stället med att intresseföreningen kommer att skriva avtal om att driva verksamheten på Rågö under tre år framåt. Först därefter kan det bli aktuellt att åter ta ställning till om Rågö ska ägas av en stiftelse eller av någon annan.Bertil Andersson anser inte att det viktigaste är vem som äger Rågö, däremot att någon gör det som kan säkra vidareutvecklingen av verksamheten där och fortsätta arbetet med att bibehålla den i princip orörda 1940-talsmiljön.- Det spelar ingen roll vem som äger Rågö, bara det blir korta beslutsvägar och ett fungerande samråd med det befintliga näringslivet. Det är viktigt att se verksamheten på Rågö som en resurs, inte som ett hot, säger han.Han är inte särskilt orolig för öns framtid.- Så länge det finns engagemang och vilja - och det gör det - kommer vi att hitta lösningar, säger han.
Aktiviteter på Rågö
Trots oklarheterna under våren kommer en del verksamhet att bedrivas på Rågö i sommar. Rågödagen kommer att arrangeras som vanligt och prisvinnande utställningen "Så länge skutan kan gå" visas i juli. Serveringen kommer att vara öppen och stuguthyrningen i gång.Däremot får ön vänta ännu en tid på att Tjust allmogebåtsförening ska kunna öppna sin båtrenovering. Detta då den planerade båtverkstaden ännu inte är färdigbyggd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om