Sommardrink kan snabbt bli vintervana

Lata och lediga dagar blir helgvanor lätt till veckovanor. Testa dig själv om du tagit några glas för mycket under semestern och riskerar att fastna i alkoholberoende.

Varnar för måste-drickandet. "Det är många som befinner sig på gränsen till beroende", säger Ola Lauritzson som har skrivit boken Om alkohol tillsammans med alkoholläkaren Olle Haglund. Foto: Scanpix/Arkiv

Varnar för måste-drickandet. "Det är många som befinner sig på gränsen till beroende", säger Ola Lauritzson som har skrivit boken Om alkohol tillsammans med alkoholläkaren Olle Haglund. Foto: Scanpix/Arkiv

Foto:

Västervik2006-09-14 00:25
Ett par kalla öl efter bastun. Lite rödvin till det grillade köttet. Ett par cider till snacksen på eftermiddagen. På sommaren är det extra trevligt att både äta och dricka gott.
Det har dessutom blivit mycket lättare att få tag på alkohol och bag-in-box- vinerna finns snart i var mans kök. Samtidigt tas platta på platta med öl in från länder där bärsen är billigare än här.
Men det finns en baksida. Inte alla klarar av att dricka med måtta och bara låta alkoholen ge en stunds njutning, då och då. Den som befinner sig på gränsen till ett beroende eller missbruk kan lätt halka dit under semestern när drickandet på något sätt är mera legitimt.
Varningssignalerna är flera: Att tåla mer och mer alkohol. Att bli irriterad när någon kommenterar ens drickande. Att ta en återställare.

I Sverige är alkoholkonsumtionen i dag den högsta på 100 år. Bara de senaste tio åren har det genomsnittliga drickandet ökat med 30 procent. Den största ökningen finns hos kvinnor.
Ola Lauritzson, som har skrivit boken Om alkohol tillsammans med alkoholläkaren Olle Haglund, säger att alkohol fortfarande är ett väldigt känsligt ämne:
- Det är inget vi talar om. Ändå är det väldigt angeläget. Men folk pratar mycket hellre om hur de ska gå ner i vikt än hur de ska skära ner på drickandet.

Upprinnelsen till boken var när han testade sin egen alkoholkonsumtion i ett självtest på internet. Han fick svaret att han riskerade att bli beroende om han inte drog ned på drickandet. Han blev förskräckt, för han hade aldrig upplevt att ha drack så mycket.
- Den genomsnittliga svensken dricker motsvarande en flaska vodka i veckan och det gjorde jag också. Räknar man in semestrar, helger och storhelger blir det lätt så mycket.

Han vill inte komma med pekpinnar och är själv ingen absolutist. Men han vill hjälpa folk att bli mer medvetna om sitt alkoholintag.
- Det är många som befinner sig på gränsen till beroende. Jag hoppas boken kan öka folks medvetande om alkohol. Det är första steget till att dricka med mer förstånd, säger han.

Hans bästa tips är att börja skriva en alkoholdagbok. Det är inget märkvärdigt alls. Bara skriva ned vad man dricker dag för dag under en period. Summera, så får du din alkoholkonsumtion svart på vitt. För många är summan förvånansvärt stor.
- Är man social och umgås med folk kan det bli så. Många tycker dessutom man är tråkig om man inte dricker något eller väldigt lite. Därför är det viktigt att lära sig tacka nej till drinken vänligt men bestämt - ett bra sätt är att säga att man ska köra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om