Sommardesignkontor vill hugga i sten

Den första visionen av Sommardesignkontorets projekt Västervik stenbygd ligger nu färdig. Projektet presenterades av fem studenter och två handledare i går.
- Nu gäller det att förankra det här i näringslivet, säger handledaren Daniel Byström.

Tar i trä. Cecilia Karlqvist studerar design och träteknik vid Högskolan i Gävle. Nu deltar hon i Sommardesignkontorets projekt som tar sikte på sten.  
FOTO: ANDERS STEINER

Tar i trä. Cecilia Karlqvist studerar design och träteknik vid Högskolan i Gävle. Nu deltar hon i Sommardesignkontorets projekt som tar sikte på sten. FOTO: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2005-07-09 00:25
I fyra veckor har studenterna Johanna Vännström, Cecilia Karlqvist, Sofia Palmer, Therese Johansson och Jakub Goczkowski ägnat sig åt research, studiebesök och idékläckning med två gemensamma nämnare: sten och design. Studenterna kommer från olika skolor och utbildningar, men alla har någon inriktning mot design.
Bakgrunden till projektet Västervik stenbygd är handledarna Annika Deltin och Daniel Byströms kontakter med stenindustrin i Västervik. Historiskt har Västervik en stark stenindustri - genom tiderna har det funnits 20 stenhuggerier i kommunen, och åtskilliga stenbrott.
I dag finns bara två stenhuggerier kvar. De producerar främst gravstenar, men även bänkskivor till köksinredning. Huggerierna importerar det mesta av sin sten från Asien eftersom det är billigare än att använda svensk sten, men de har bekymmer med att efterfrågan på gravstenar minskar kraftigt under vinterhalvåret.
- Då gäller det att hitta någon form av inriktning som ger ekonomisk vinning, så att man kan fortsätta, säger Daniel Byström.
Västervik stenbygd handlar främst om att bygga upp ett starkt varumärke och profilera Västervik genom sten på olika sätt.
- En tanke är stadsmöblering med samma formspråk, som man känner igen överallt. Till exempel en parkbänk, "Västerviksbänken". Den kan säljas till andra städer också, när alla har sett hur snygg den är! säger Sofia Palmer.
Ett starkt varumärke med betoning på design och kvalitet skulle kunna öka den lokala stenproduktionen, menar de.
I de gamla stenbrotten finns gott om sten, som bara ligger och väntar på att någon ska hugga i den. Önskan att ta vara på den sten som finns är stark, och det här är ett tillfälle att bjuda in formgivare och att skapa ett nära samarbete med andra instanser, betonar både studenter och handledare. Konstnärer, stenhuggerier och museet är redan inblandade.
- Det vore bra att få in de här bitarna i stadsplaneringen också, säger Daniel Byström.
Möjligheterna och visionerna är många: klätterställningar i sten, klätterväggar, båtturer med guidade vandringar i stenbrotten, restauranger där maten lagas på sten och serveras på stentallrikar ...
- Det ska locka till aktivitet och det ska finns något för alla, säger Sofia Palmer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om