Sommaraktiviteter i kunskapens tecken på Naturum

Under sommaren håller Naturum i Västervik öppet för diverse sommaraktiviteter där både stora som små får chansen att lära sig mer om ekosystemens sammanhållning. Vi följde med på en guidad tur.

Guiderna Mikael Wolfbrandt och Frida Solli tycker att uppslutningen hittills under sommaren har varit bra

Guiderna Mikael Wolfbrandt och Frida Solli tycker att uppslutningen hittills under sommaren har varit bra

Foto: Gustav Lindwall

Västervik2021-08-02 14:00

Familjen Johansson-Larsson vankar av och an framför guiderna Frida Solli och Mikael Wolfbrandt när vi kommer upp för backen vid Kulbacken på vår väg mot Naturum. Vilken av Naturums guidade turer ska de välja? Det beslutet lämnas till sonen Aston, som efter en lång stund av betänketid ändå väljer turen "det levande landskapet", en tur i kulturlandskapet och biodiversitetens tecken.

Naturums guide Frida Solli tar med familjen ut på ängen och börjar pedagogiskt berätta om hamlade träd, mulm, lupiner och naturens små men viktiga pollinatörer. Historia varvas med nutida fakta i ett försök att väcka besökarnas intresse för de mindre arterna i naturen och få dem att förstå deras vikt för ekosystemets sammanhållning. Efter cirka 30 minuter är turen slut och försöket verkar lyckats, åtminstone om vi ska tro Aston.

– Det var väldigt kul, jättebra berättat. Det roligaste var vid stubben, men nu ska jag iväg och leta efter snokar, säger Aston och jäktar iväg.

Mikael Wolfbrandt som också, bland annat, jobbar som guide vid Naturum berättar att det övergripande syftet med turerna är att försöka lära ut naturens samband, hur allt hänger ihop och varför alla arter är viktiga. Ett extra fokus finns på de mindre arterna.

– Det är ju egentligen de lägre djuren i näringskedjan som är de viktigaste. Utan dem skulle hela ekosystemet falla.

Men att på 30 minuter lära ut hur allt hänger ihop menar Mikael är ett tämligen pretentiöst projekt, om inte omöjligt.

– Det går ju såklart inte. Det skulle heller inte bli något roligt att lyssna på och jag tycker att man ska bejaka glädjen. Det måste vara kul att lära sig, annars lär man sig inte. 

De båda guiderna menar att de blivit relativt bra på att läsa av sina besökare, och försöker alltid anpassa nivån utifrån förmåga och förkunskaper.

– Det viktiga är att man kan ge folk något att ta med sig hem, väcka intresse och inspirera. Och förhoppningsvis vill man då kanske fortsätta att lära sig på egen hand, fyller Frida Solli i.

Naturum fortsätter att anordna diverse aktiviteter även under augusti. På programmet återfinns bland annat olika guidade turer, utomhusutställningen "Till er Tjänst" och sommarlovsaktiviteter som att fjärilsforska och upptäcka Östersjön för lediga barn och ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!