Sommar på flaska
Hemgjord saft är lyx. Smakrikare, snyggare och somrigare än all världens köpesaft. Ta vara på dina bär och minnen och häll dem på flaska.
Saft.
Foto:
Det finns tre saftprinciper att utgå ifrån. Antingen kokar man bär och vatten och låter massan självrinna genom en silduk på en ställning. Mormor vände upp och ned på kökspallen, hon. Men det finns färdiga saftsilar i plast att köpa för en hyfsat billig slant.
Eller också investerar man i en så kallad saftmaja, som är en praktfull apparat i tre våningar. Då ångkokas bären till saft och smaken blir intensiv och fräsch.
Den tredje metoden förespråkas av finsmakare. Då pressas bären och blandas med socker till saft - utan att man använder sig av någon uppvärmning.
Men självfallet finns det mycket som kan gå galet - även om proceduren är enkel. Just därför är det viktigt att vara noggrann. Det gäller att välja ut de finaste bären och sortera bort skadade eller halvruttna exemplar - annars kan hela saftkoket gå åt pipan.
Skumma noga. Låt kastrullen stå fem minuter innan du börjar lyfta av skummet. Det går enklast med hålslev, skumslev eller en sked. I skummet finns bakterier och mögelsvampar som vi inte vill veta av.
Det är också extremt viktigt att vara noggrann med hygienen och diska flaskorna ordentligt. Se till att fylla dem ända upp och sätt på korken så fort som möjligt. Flaskorna kan värmas på torkprogrammet i diskmaskinen.
Jäser saften beror det antagligen på att den har stått för varmt, dåliga bär, för kort koktid eller dåligt rengjorda flaskor.
Har den bara jäst lite grand kan den räddas genom att kokas upp på nytt tillsammans med 1-2 deciliter socker per liter saft.
Blir saften geléartad i konsistensen beror det antagligen på omogna bär, för lite vatten, för mycket socker eller för lång koktid. Men var inte rädd för att misslyckas. Man lär sig på vägen. Saft är faktiskt ett av de allra enklaste sätten att ta vara på våra svenska bär. Våga spara sommaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!