Solpaneler allt vanligare syn

För några år sedan var solpaneler något främst för den teknik- eller miljöintresserade. Nu syns de på allt fler hustak. Men vad krävs för att få sätta upp en panel?

Solsidan. I Loftahammar utnyttjar flera husägare de solstrålar som faller över samhället.

Solsidan. I Loftahammar utnyttjar flera husägare de solstrålar som faller över samhället.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2017-07-24 07:30

– Jag har bara jobbat här tre år, men under den tiden har jag märkt hur frågorna blivit allt fler, säger Tobias Johannesson, bygglovshandläggare på Västerviks kommun.

Att någonstans få reda på exakt hur mycket installationerna ökat är svårt. Långt ifrån alla installationer är bygglovspliktiga. Tobias Johannesson förklarar grunddragen.

– En- och tvåbostadshus behöver inte söka bygglov för solpaneler som ligger i linje med takfallet.

Han säger att hittills är det främst småhusägare som vänt sig till miljö- och byggnadskontoret i Västervik. Han tror att intresset drivits på av att det dykt upp några återförsäljare av solpaneler.

Den som däremot tänkt att utnyttja en solig vägg får söka bygglov. Det uppfattas som ett mer omfattande ingrepp på fasaden. Likaså får ägare till flerfamiljshus rikta in sig på att söka bygglov. Det finns undantag. Större byggnader utanför detaljplanerat område slipper bygglov.

Ett exempel på ett husprojekt som stötte på patrull var ett flerfamiljshus på Hallströmsgatan där man ville utnyttja fasader med mycket sol tidigare i år. Där tyckte miljö- och byggnadsnämnden att panelerna inkräktade på husets arkitektoniska stil. Däremot tilläts solpaneler på taket.

Kalmar län hamnar på plats nummer sex i Solcellstoppen som baseras på siffror från Energimyndigheten över solcellsanläggningar inom elcertifikatsystemet i juni i år. Västerviks kommun ligger på plats 32 i kommunrankingen. Vimmerby hamnar på plats 65 och Oskarshamn på plats 165. Statistiken har sammanställts av Fossilfritt Sverige, Power Circle och Svensk Solenergi. Fossilfritt Sverige skriver i ett pressmeddelande att elproduktionen från solceller utgör i dag cirka 0,1 procent av Sveriges totala produktion. Priserna på solceller har minskat kraftigt de senaste åren och installationstakten har ökat. Genomsnittskostnaden för att installera ett eget solcellssystem på taket har sjunkit med 75 procent mellan 2010 och 2016.

– För att solelen ska kunna utgöra en större del av Sveriges energimix är det viktigt att arbetet med att förenkla lagstiftningen fortsätter. Vi ser gärna att ett sol-rotavdrag införs istället för dagens solcellsstöd samt att reglerna kring bygglov för solenergianläggningar förenklas, säger Johan Lindahl på Svensk Solenergi, i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om