Solen kan rädda skörden
Få lantbrukare har hunnit bärga torrt hö.
De som var snabba och inte gick och väntade för länge på bättre tillväxt i början av sommaren har lyckats bärga en del torrt hö, men de allra flesta har fått skörda sitt gräs i form av ensilage.
Många frågar sig hur man skulle klarat att ta hand om gräset om inte de moderna rundbalspressarna och inplastningsmaskinerna hade funnits.
Problemen nu är att många vallar är så vattensjuka att det inte går att köra ut med några tunga maskiner för att bärga den återväxt som kommit.
Ett blött år som det här är marker som ligger lågt särskilt utsatta. Har de sedan en gång förvandlats från sankmark till åker genom så kallad invallning pågår en ständig kamp mot vattnet.
Ett sådant invallningsprojekt genomfördes 1921 på ett område i Gamleby som omfattar gårdarna Häckenstad, Ramstad och Krejstad. Genom de låga markerna rinner Baggetorpsån som så småningom mynnar ut i Gamlebyviken.
I det pumphus som finns på Häckenstads marker har man kapacitet att pumpa genom runt 50 000 liter per minut.
- Skulle pumpen stanna fick vi sätta in en färja för att ta oss runt på markerna, förklarar en av ägarna Leif Andersson,.
Ån avvattnas ett cirka 300 hektar stort område där åkermarken utgör runt en fjärdedel.
Ett år som det här medför vattnet en hel del besvär i form av skötsel av pumparna och höga elkostnader, men är det ett torkår har man fördel av att kunna vattna markerna och få bra bete till djuren.
Hur skörden av spannmål kommer att påverkas av det myckna regnandet är ännu lite osäkert. Blir det torrt och varmt väder så kan det bli bra skörd.
Enligt Lantmännens prognos kan ett stabilt högtryck ge chanser till en skörd bättre än normalt. De bestående skador som det dåliga sommarvädret har gett upphov till på den växande spannmålen är främst en del svampangrepp och liggsäd på de åkrar där häftiga störtregn dragit fram.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!