Varbergbaserade energiföretaget Universal Kraft Nordic har jobbat med projektet i drygt två år.
Nu är nästan allt markarbete avklarat i området mellan Gunnebo och Ankarsrum. Det ska jämnas till lite och en del stubbar ska bort.
– Vi har påbörjat bygget och räknar med att det ska vara driftklart under fjärde kvartalet, berättar Jan Sköld, projektledare på Universal Kraft Nordic.
Anläggningen kommer att byggas på cirka 20 hektar till en beräknad totalkostnad av styvt 100 miljoner kronor. Ägaren Stefan Johansson, på Torsfalls Gård, arrenderar ut marken enligt ett avtal över 40 år.
Det används en teknik med dubbelsidiga solpaneler som årligen kommer att producera 15 gigawatt-timmar (15 000 000 kilowatt ) ut på elnätet.
– Det motsvarar el till 6 000 lägenheter eller 3 000 villor. Det blir en av landets största anläggningar, säger Jan Sköld om Fårhultsprojektet i förhållande till de som nu finns i drift.
Under vägen har ett antal samråd och delutredningar gjorts. Länsstyrelsen har beviljat dispens från strandskyddet vid Fårhultsjön och godkänt projektet med hänsyn till biotoper att hålla avstånd till, samt fornlämningar.
– Det har gått bra med utvecklingsarbetet. Västerviks kommun ligger i framkant när det gäller lokala förnyelsebara energilösningar, anser Jan Sköld.
Universal Kraft Nordic driver ett tiotal projekt i Kalmar län (totalt ett 50-tal i Sverige) där det är gynnsamt med många soltimmar.
Norr om Västervik, i Lofta, arbetar man med ett tre gånger så stort projekt som ska ge 37 megawatt. Där kommer det att skapas ett 70-tal arbetstillfällen under byggtiden och några när driften startas upp under våren 2024.
När kan ni räkna hem investeringen i Fårhult?
– Det är svårt att säga. Det beror på hur elpriserna blir. Inom 15–20 år kanske, svarar Sköld.
I Sverige har det funnits solcellsparker i ungefär tio år. Idag finns det närmare ett tjugotal parker runt om i landet.
Fortfarande är solelen liten i jämförelse med övriga energislag, ungefär en procent av den el vi använder i Sverige är solel. Företagets ambition är att 10 procent av vår elanvändning ska komma från solel år 2030.
Förra året uppgick den installerade effekten för nätanslutna solcellsanläggningar till över en gigawatt, enligt Energimyndigheten. En gigawatt motsvarar så mycket el som en kommun av Lunds storlek använder årligen.
Sveriges största solcellspark i drift är den i Strängnäs på 14 megawatt.
Fotnot: Det är det norska bolaget Solgrid som utvecklar projektet – inte Universal Kraft Nordic, vars företrädare vi intervjuar i artikeln. Det var visserligen Universal Kraft Nordic som initierade projektet, men Solgrid tog över det för flera år sedan, enligt bolagets projektdirektör Henning Lefsen. Det norska bolaget kommer också att driva parken.
Enligt Jan Sköld på Universal Kraft Nordic har han inte misslett någon medvetet, men ber om ursäkt om han uttryckt sig otydligt eller klumpigt.