I förra veckan berättade vi om den planerade solcellsparken utanför Lofta. Men det är inte det enda av företagets projekt i kommunen.
– Det stämmer. Vi har ett medelstort projekt i Odensvi, ett i Vinäs i norra kommundelen och ett mindre i söder, säger Jan Sköld, verksamhetsansvarig.
För projektet i Odensvi ska företaget nu ta fram en miljökonsekvensbeskrivning, eftersom länsstyrelsen bedömer att det finns både höga naturvärden och fornlämningar på området.
Sköld berättar att de andra två projekten är i ungefär samma fas, med miljökonsekvensbeskrivningar och samråd med länsstyrelsen och förhoppningen är att kunna komma igång och bygga under 2024.
Varför har ni så många projekt på gång just i Västervik?
– När vi började arbetet i Lofta fick vi kontakt med andra markägare. Västervik är en av de kommuner där vi har mest på gång, sett till den effekt som anläggningarna ska producera. Totalt är det cirka 80 MW preliminärt installerad effekt, vilket motsvarar hushållselen för drygt 30 000 lägenheter.
Kommer alla bli verklighet?
– Det är förstås målsättningen, annars skulle vi inte ha skrivit arrendeavtal med markägarna.
Han förklarar att när det gäller naturvärden och fornlämningar så går det oftast att anpassa planerna till rådande förhållanden. Det som skulle kunna sätta käppar i hjulet är möjligheten att ansluta till elnätet på ett kostnadseffektivt sätt.
– Där har vi dialog med Eon om förutsättningarna och vi tittar även på möjligheter att lagra energi.