Solceller på värdefullt tak skapade strid

Kulturmiljövärden stod mot förnyelsebar energi vid miljö- och byggnadsnämndens senaste möte. Ett rött tegeltak från 1960-talet stod mot iögonfallande solceller.

Marie Stenmark (M) är kritisk mot miljö- och byggnadsnämndens beslut gällande solpaneler på ett kulturhistorisk värdefullt hus. "Nu får de godkänt på något de inte ens ansökt om", säger hon.

Marie Stenmark (M) är kritisk mot miljö- och byggnadsnämndens beslut gällande solpaneler på ett kulturhistorisk värdefullt hus. "Nu får de godkänt på något de inte ens ansökt om", säger hon.

Foto: Montage

Västervik2022-02-22 06:00

Boende i ett hus i centrala Västervik ville installera solpaneler på taket, och samtidigt byta ut det röda tegeltaket till ett svart som bättre skulle smälta samman med solpanelerna. 

Men de får nej. Västerviks stadsarkitekt och länsmuseet menar att det röda takteglet är "tidstypiskt" för 1960-talshuset och ska bevaras. 

Vanligtvis behöver inte solpaneler bygglov – om det inte rör hus i kulturmiljöer. Och det är just en sådan miljö som det aktuella huset ligger i. Det har Västerviks kommun och Länsmuseet pekat ut – de har nämligen inventerat hela kommunen mellan 2015 och 2021, efter att fullmäktige 2014 beslutat att det gamla kulturmiljöprogrammet behöver en uppdatering. 

Så fort ett kulturhistoriskt värde upptäcks ska det tas hänsyn till i bygglovsprocessen, trots att det nya kulturmiljöprogrammet inte antagits. Förändringar ska ske "varsamt". Varken solpaneler eller svart tak bedöms nu vara en varsam förändring.

Husets ägare håller inte med. I ett mejl till kommunen påtalar de bland annat att tidigare ägare, och även de själva, har gjort ändringar som försvagat det tidstypiska uttrycket. Moderniseringar som takfönster och inglasad veranda har byggts med beviljade bygglov. 

– Argumentet att bevara ursprungsstilen på huset försvagas därmed väldigt kraftigt. Detta svaga argument ska vägas mot den klimatnytta som det skulle innebär att vi var självförsörjande på el, skriver de.

De påpekar att grannhusen, som också byggdes på 1960-talet, har just svarta tak. 

De konstaterar även att kulturmiljöprogrammet inte är antaget – utan bara en arbetskopia. 

– Att basera ett utlåtande på en arbetskopia anser vi försvagar den argumentation som remissinsatserna framhåller, skriver de.

undefined
Det röda tegeltaket på huset i centrala Västervik anses vara tidstypiskt. Ägarna ville byta till ett svart tak, och installera solceller . Men det svarta taket får nobben., och det är inte första gången. Även 2021 fick en husägare, som ville byta till ett svart tak och installera solceller, ändra sin ansökan för att spara det röda tegeltaket.

Politikerna var oense. 

– Vi ser att sökanden gör sitt yttersta för att solpanelerna ska smälta in i omgivningen, säger Marie Stenmark (M), som tillsammans med KD, L, WP (Westerwikspariet) och SD ville bevilja ett svart tak under solpanelerna.

Majoriteten (S, V, C och MP) höll inte med: de föreslog att de boende skulle få lägga solceller på sitt befintliga tak, och förslaget gick igenom med 6 mot 5 röster.

– De får ja till något de inte ens ansökt om! Invänder Stenmark (M).

– Vi hade en principdiskussion. Det ligger i kommunens intresse att bevara kulturmiljöer, men vi kan inte stänga ute solceller från kulturmiljöer, säger Akko Karlsson (MP). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!