Sol och röda gubbar sökes

"Att vara jordgubbsodlare är som att handla med aktier".

Att odla jordgubbar är ett ständigt spel, enligt Louise Troedsson.Foto:
MAGNUS GLANS

Att odla jordgubbar är ett ständigt spel, enligt Louise Troedsson.Foto: MAGNUS GLANS

Foto:

Västervik2004-06-21 01:00
Var är solen, frågar sig Louise Troedsson när VT träffar henne för att pejla läget i jordgubbslanden på Lida gård i Gamleby på lördagen.
Även de stora röda gubbarna lyser med sin frånvaro. Än så länge är det mest gröna och lite ljusröda bär som trängs i landet.
Hur jordgubbssäsongen kommer att bli är för tidigt att säga.
-Får vi ordentligt med sol i veckan så kan skörden bli bra till midsommar, säger Louise Troedsson.
Hon befarar dock att det blir brist på gubbar från Gamleby.
-I fredags var jag tvungen att köpa jordgubbar från Skåne för att klara leveranserna till mina kunder, berättar hon.
Men jämfört med förra årets skörd, då mycket regnade bort, är det bra, enligt Louise Troedsson.
Årets jordgubbar såg i april ut att bli rekordtidiga.
-Men skitvädret bromsade tillväxten, suckar Louise som har levt med en ständig jordgubbsoro sedan i mars.
Mars-september är enminst sagt hektiskt period för en jordgubbsodlare.
- Det har till och med gått så långt att jag glömt att hämta ungarna på dagis, berättar Louise Troedsson som förutom lantbrukare och jordgubbsodlare är ensamstående trebarnsmor.
Efter att ha litat på väderleksprognosen en natt i våras förstördes lite av hennes plantor av frosten.
Frosten på våren är nämligen den största fienden. På nätterna ställer hon därför väckarklockan för att läsa av termometern.
-I torsdagsnatt var det bara två grader.
Gubbarna klarar sig dock så länge det inte blir frost.
För att skydda plantorna från att bli frostbitna lägger man på plast som andas. Under lördagen funderade Louise Troedsson på att plasta in samtliga land för att påskynda de röda jordgubbarna till midsommar. Men plastning innebär också stora risker.
- Det blir lätt mögel av plasten.
För att skydda jordgubbarna mot mögel lägger hon ut miljontals små kvalsterliknande djur som äter upp möglet.
-Djuren överlever inte heller frosten.
Att odla jordgubbar är ett ständigt spel. Louise jämför det med att handla med aktier.
-Det är inte alltid man gör några pengar på det. Är det brist höjer man priset för att kompensera.
Nu när frosträdslan är borta är det andra orosmoment som hägrar.
-Till exempel de hemska kajorna.
När en skock stora, skrikande och hungriga kajor dyker upp förstår jag vad hon menar.
-Fågelskrämmorna hjälper inte alltid.
Idag funderar Louise Troedsson på att skrämma bort jordgubbstjuvarna en gång för alla.
-Jag kanske ska ta fram bössan, säger hon med ett leende.
Louise Troedsson köpte Lida gård 1996. Förutom jordgubbar har hon specialiserat sig på ägg från frigående höns. Vid sidan om detta odlar hon även majs, hallon och nyttobären havtorn.
Trots att hon många gånger är trött på den ständiga fruktan så ser hon tjusningen med jordgubbarna.
-Att få skapa och bygga upp landen och se dem växa är fantastiskt.
Jordgubbslanden på Lida gård består av tre hektar. I år har Louise Troedsson satsat på tre sorter     Zefyr, Polka och Corona. Samtliga är söta och goda.
-Sötman är det allra viktigaste i jordgubben men det ska även vara lite arom i den. Nu är de som allra godast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om