Sofies lasagne föll juryn på läppen

En vegetarisk quornfärslasagne med svampbechamel, komponerad av Sofie Andersson, vann första pris när tävlingen Årets skolmåltid avgjordes i Västervik i samband med Smaka på Tjust.

Quornfärsblandningen ska användas till lasagne.

Quornfärsblandningen ska användas till lasagne.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2009-09-21 00:07
En vecka innan tävlingen fick eleverna, som går i årskurs tre på hotell- och restaurangprogrammet i Västervik, veta vilka tre huvudingredienser de hade att arbeta med.Själva tävlingen gick av stapeln på lördagen. Eleverna fick då två timmar på sig att laga maten.Förutom de tre obligatoriska ingredienserna - quorn, rödbetor och svamp - hade eleverna ett helt bord med andra råvaror att välja bland.- Det som de ska tänka på är att maten ska vara näringsriktig och gå att laga till 6 500 skolbarn, sa läraren Mikael And.Förutom Sofie Andersson var det fyra elever till som var med och tävlade.Emma Wennerberg gjorde en quorngryta med bland annat paprika, champinjoner, lök, gulbeta och broccoli.Anna Åkerström gjorde en quornwok, Pauline Lingestad en quorngryta och Johan Wahlberg en pastasås med bland annat quorn, kantareller, gulbetor, gul lök och vitlök.Juryn bestod av kostchef Gunilla Ekfeldt, krögarna Mattias Andersson och Henrik Arkåsen, läraren Stig Forslund samt Anders Helderud (M) från tekniska nämnden.Enligt Mikael And ansåg juryn att detta år var det bästa någonsin, kvalitetsmässigt. Kostchefen ville ha in samtliga recept. De kommer framöver att lagas som vegetariska alternativ i skolorna.Vinnarreceptet blir huvudrätt i kommunens förskolor och skolor någon dag senare under hösten.Juryns motivering till att utses lasagnen till bästa recept, lyder som följer: "Inte för torr och inte för blöt. Perfekt balans i smaker och en rätt som kommer att tilltala alla skolmåltidsätare."
Recept
Vegetarisk quornfärslasagne med svampbechamel6 portioner300 gram quornfärs
1 färsk chilipepparfrukt
6 vitlöksklyftor
1 gul lök
4 morötter
1 kruka timjan
400 gram krossade tomater
1,5 deciliter ketchup
1 msk soja
chilipeppar
salt
svartpeppar
200 gram mozzarella
20 lasagneplattor
15 färska champinjoner
14 deciliter mjölk
60 gram mjöl
6 rödbetor
mozzarella till rödbetorna.
1. Fräs quornfärs, vitlök, lök, chilipeppar och rivna morötter. Häll på krossade tomater, hackad timjan, ketchup och soja. Låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. 2. Fräs lök och champinjoner. Pudra över mjöl. Häll på mjölk. Låt koka i fem minuter.3. Varva färs och svampsås med lasagneplattor. Toppa med mozzarella.4. Tillaga i ugn på 150 grader i cirka 30 minuter.5. Koka rödbetorna mjuka. Skär till kuber och gratinera med mozzarella. Servera som tillbehör på tallriken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om