Sofia fick sin identitet kapad och sina pengar stulna

Någon kapade hennes identitet och tog ett lån på 146 000 kronor i hennes namn. Nu utreder polisen ärendet.

Från en mobiltelefon kan olika bedrägerier utföras enkelt.

Från en mobiltelefon kan olika bedrägerier utföras enkelt.

Foto: Christer Andersson

Västervik2022-05-10 21:00

Strax före midnatt på söndagen plingade det i Sofias mobiltelefon. Id-skyddet meddelade att flera kreditupplysningar lämnats ut i hennes namn.

– Jag ringde direkt och fick hjälp att spärra allt. Någon hade försökt ta lån i mitt namn. Men mina sparade pengar på kontot hade redan försvunnit, berättar 48-åriga Sofia som flyttat från Västervik under året.

33 000 sparade kronor var borta. Problemen fortsatte.

På onsdagsmorgonen, klockan 08.15, hade någon fått igenom en låneansökan på Tjustbankens sparbank i Västervik, på beloppet 147 000 kronor.

– Jag sökte banken om det som hänt. När de ringde upp undrade de om jag var säker på att jag inte tagit ett lån där. "Skojar du?  Nej jag har inte tagit något lån hos er", berättar hon.

Vad som hänt eller vem som ligger bakom vet hon inte, bara att hennes pengar har försvunnit och att någon försökt få ut mer i hennes namn.

– Jag polisanmälde direkt. Polisen berättade att pengarna gått till olika konton och att det kan handla om penningtvätt, säger Sofia.

I och med att hon begärde att få allt spärrat kan hon varken använda sitt bank-id, sitt kontokort eller kolla sin post i den digitala brevlådan.

– Jag var tvungen att söka försörjningsstöd för att kunna äta, berättar hon.

Sofia tycker att hon som utsatt inte blivit bra bemött. För att klara ut sin situation har hon via sitt försäkringsbolag tagit hjälp av en advokat.

– Jag mår så dåligt. Jag har ingen koll på mitt liv. Det känns fruktansvärt. Det känns som jag är misstänkt. Jag är orolig och ledsen, har ingen tillit till folk.

Vad händer nu?

– Jag ska besöka en annan bank och vänta på vad advokaten kan göra. Jag vill ha mitt liv tillbaka. Jag känner mig begravd, säger hon.

För att varna andra är Sofia mån om att berätta vad hon råkat ut för och uppmana till försiktighet. Att hon tidigare förlorat pengar efter en urkundsförfalskning gör inte situationen mindre jobbig.

undefined
Någon lyckades ta ett lån på 146 000 kronor i Sofias namn.


En ID-kapning är när någon annan använder din identitet. Det kan ske på många olika sätt. Bland annat genom att beställa varor på internet, ta lån och ta ut kreditkort i ditt namn utan din vetskap. 

Det gäller även om någon kommer åt lösenord på sociala medier och låtsas vara du. Det är svårt att ha kontroll över det, då det idag är så pass enkelt att komma åt andra människors personuppgifter.

Polisen bekräftar att det efter Sofias anmälan finns ett pågående ärende.

– Men några fler uppgifter kan jag inte lämna eftersom det pågår en utredning, säger Polisens utredare Mats Andersson i Stockholm.

Från Tjustbygdens sparbank yttrar sig kreditchefen Jörgen Pettersson sparsamt om saken.

– Vi uttalar oss inte om enskilda kundärenden, säger han och hänvisar till banksekretessen.

Vad kan du generellt säga om sådana händelser?

– Det är extremt ovanligt. Nu vet jag ju inte vad som hänt i det här fallet. Är det ett polisärende får utredningen visa det, svarar han.

Om det är så ovanligt borde du känna till om det hänt något sådant den senaste tiden?

– Jo. Jag har hört att det har hänt saker. Mer kan jag inte säga, svarar Jörgen Pettersson.

Hur kan det hända och hur kan man skydda sig som kund?

– I och med att jag inte vet vad som hänt kan jag inte svara, bara att man generellt ska vara försiktig med sitt bank-id och dosor, säger Pettersson som rekommenderar att man ska anmäla till sin bank och polis om man utsatts för något bedrägeri.

Fotnot: Sofia heter något annat och väljer att inte framträda med sitt rätta namn.

Så skyddar du dig

Polisen har på sin hemsida uppmaningar om hur man ska göra för att skydda sig. Här är några av de viktigaste:

Undvik person- eller inloggningsuppgifter via e-post, om inte aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.

Se till att inga obehöriga kommer åt din post.

Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig.

Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.

Använd starka lösenord till dina viktigaste konton.

Källa: Polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!