Södra infarten löste knuten – nu backar kommunen om tvångsinlösen

Kommunen ångrar sig och kommer inte att tvinga till sig marken vid E22 väster om infarten. I stället har planerna på en ny, södra infart till Västervik tagit ny fart och i det arbetet är markägarna mer villiga att hjälpa kommunen med mark.

Det är mark väster om E22 som kommunen haft för avsikt att tvångsinlösa från markägarna, för att använda till industrimark.

Det är mark väster om E22 som kommunen haft för avsikt att tvångsinlösa från markägarna, för att använda till industrimark.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2024-12-18 09:38

Det blir alltså ingen tvångsinlösen, ingen så kallad expropriering. Beslut togs på tisdagens kommunstyrelse om att dra tillbaka ansökan om en sådan för fastigheterna Törnsfall-Rössle 3:1, 4:1 och Hörtingerum 2:1. Ansökan lämnades in till regeringen under våren och därefter intensifierades dialogen med markägarna i området. 

undefined
Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) bekräftar att behovet av tillväxtarealer för Västervik kvarstår, även efter den tillbakadragna ansökan.

– De har varit i en god anda och mot slutet har det visat sig att vi kan komma fram till en väg där vi tillsammans med markägarna hittar ett nytt område. Det är med anledning av att vi nu åter har lyft frågan om en ny infart till Västervik, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M). 

Han är påtagligt lättad över att kommunen nu inte behöver gå vidare med frågan om tvångsinlösen utan i stället kan jobba tillsammans med markägarna, som till stora delar är desamma som tidigare, med att hitta nya tillväxtarealer för Västervik.

Vad är det som har fått markägarna att ändra sig angående viljan att släppa ifrån sig mark till kommunen?

– De har noterat att vi aktiverat arbetet med en ny infart och då har de sagt att om det är aktuellt så skulle de hellre se att det är där vi skapar ny mark för verksamhet och industri. Tack vare den södra infarten växer ju ett nytt södra Västervik fram.

Trots en lång och bitvis infekterad process, är Harald Hjalmarsson nöjd i dag.

– Jag tror att den här processen har varit nyttig för alla inblandade parter och jag skulle nog vilja säga att det är den här aktiviteten kring en ny infart som löst upp de olika eventuella knutar som funnits. Så det här är ett stort steg framåt.

undefined
Marcus Fridlund (S) är positiv till att kommunen inte går vidare med ansökan om tvångsinlösen, expropriering, men beklagar samtidigt att processen skulle behöva gå så här långt.

Marcus Fridlund (S) är kommunstyrelsens 2:e vice ordförande och han är positiv till att majoriteten nu lyssnat till de synpunkter som kommit in. Men beklagar samtidigt att det skulle behöva ta så lång tid.

– Det skapar en oro för markägarna och skadar varumärket Västerviks kommun, säger han.

undefined
Ulf Kullin, förvaltningschef på kommunstyrelsens förvaltning, menar att en expropriationsprocess kan ge sämre förutsättningar för de långsiktiga utvecklingsmöjligheterna.

Ulf Kullin, förvaltningschef för kommunstyrelsens förvaltning, har även han konstaterat att en expropriationsprocess kan störa förutsättningarna för de långsiktiga utvecklingsmöjligheterna. Särskilt i ett läge där en ny översiktsplan ska tas fram, ett arbete som till stor del präglas av dialoger. 

Han ser dock fram emot det dialogarbete inför framtagandet av översiktsplanen, som ska inledas i början av nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!