Coronakostnader kan orsaka "bekymmer" nästa år

Socialnämndens detaljbudget är beslutad för 2022. "Brasklappen är covid-19. Tar vi bort den faktorn känner vi oss trygga". Men om 2022 blir som 2021 "har vi större bekymmer", säger Joakim Nyman, t.f. socialchef.

Joakim Nyman, tillförordnad socialchef, känner sig trygg med socialnämndens budget inför nästa år. Men om pandemikostnaderna blir lika höga som i år "har vi större bekymmer", säger han.

Joakim Nyman, tillförordnad socialchef, känner sig trygg med socialnämndens budget inför nästa år. Men om pandemikostnaderna blir lika höga som i år "har vi större bekymmer", säger han.

Foto: Montage

Västervik2021-11-27 15:10

Tio miljoner för skyddsmaterial, och tjugo miljoner för sjukskrivningar. Så höga blev socialförvaltningens extra coronakostnaderna i år.

Vilka bekymmer väntar om 2022 blir som 2021? 

– Då får vi svårare att klara vår budget, säger Nyman. 

Vilka konsekvenser kan det ge? 

– Det är för tidigt att spekulera i. Vi har inte behöva tala om besparingar sedan 2011, och det finns inget som nu talar för ett scenario med besparingar i nuläget, säger Nyman.

M, SD, KD och SvP ville prioritera annorlunda, och stod inte bakom detaljbudgeten.

 Nämndens ordförande Ingela Svensson (C) menar att budgetramen som helhet kan täcka hela verksamheten: 

– Om inte corona skenar vilt med oss, tillägger hon.

Nämdens andre vice ordförande Jon Sjölander (M) säger att han hellre sett en större del av budgeten prioriteras åt Individ- och familjeomsorgen (IFO), som i år haft oväntade kostnader till följd av fler familjehemsplaceringar. 

I år väntas IFO gå back 7,5 miljoner. Socialnämnden som helhet väntas gå back 8,7 miljoner. Nästa år tillförs bara 1,6 miljoner till IFO i detaljbudgeten. 

– Även om kostnaderna mellan verksamheterna täcker upp för varandra kan man vända på resonemanget. Om miljonerna till familjehemsplaceringar kommer från äldreomsorgen, så hade pengarna kunnat gå till bättre kvalitet i äldreomsorgen, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!