Socialnämnden får sänkt sparbeting

I måndags fattade kommunstyrelsen beslut om det 40 miljoner stora sparbetinget nästa år. Socialnämnden får sin vilja igenom - och måste "bara" spara 15 miljoner.

Västervik2011-11-22 14:32

Tuffa tider väntar för Sveriges kommuner. Skatteintäkterna sjunker, och ränteläget höjs, vilket gör att pensionskostnaderna blir större. För Västerviks del räknar man med att tvingas spara runt 40 miljoner för att klara en ekonomi i balans nästa år.

Kommunstyrelsen har fördelat ut besparingarna på de olika nämnderna, som tog ställning till förslaget förra veckan. Socialnämnden sa då att 20 miljoner kronor, som deras pengapott skulle minskas med, var för mycket. Det räckte med 10, tyckte man.

Nu går kommunstyrelsen nämnden till mötes - åtminstone delvis. 15 miljoner får räcka.

- Efter att de haft lite tid att diskutera har de bedömt att de kan hämta hem 15 miljoner, säger Christin Rampeltin Molin s(M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

De fem miljonerna ska i stället sparas på posten "övrigt". Var de pengarna ska tas är inte bestämt, men det kan bli inom några av bolagen, till exempel Tjustfastigheter och Västervik Miljö & Energi.

- Vi har gjort bedömningen att det finns en möjlighet för dotterbolagen att medverka för att minska kommunens kostnader, säger Carl-Magnus Mårheden, kommundirektör.

De övriga nämnderna har gett klartecken för sina sparbeting. Hur pengarna ska sparas kommer nämnderna att återkomma med i december. För kommunstyrelsens del kanske anslaget för "prioriterade områden", tidigare tillväxtanslaget, minskas från 20 till 15 miljoner. Utöver det kan man spara pengar på allmän återhållsamhet, och att inte återbesätta vakanta tjänster.

- Vi kommer till exempel inte att tillsätta informationschefstjänsten, säger Carl-Magnus Mårheden.

Kommunstyrelsen fattade beslut om sparbetinget i måndags. MP och V deltog inte i beslutet, och S reserverade sig.

Nu ska ärendet vidare till kommunfullmäktige.

Det ska även frågan om skattesatsen inför nästa år. Kommunstyrelsens förslag är att sänka skattesatsen från 21,57 kronor till 21,16 kronor. Det blir dock ingen sänkning i praktiken för kommuninvånarna, eftersom landstinget samtidigt höjer skatten. Skatteväxlingen beror på att landstinget tagit över den kollektivtrafik som kommunen tidigare hade ansvar för.

Ingen diskussion om skattehöjningar?
- Nej, vi ser att vi måste arbeta mer långsiktigt med ekonomin. Genom de tvärsektoriella uppdragen får vi samarbetsvinster över förvaltningsgränserna, men effekten av dem har fördröjts, säger Christin Rampeltin Molin.

40 miljoner ska sparas

För att nå en ekonomi i balans nästa år (14,2 miljoner plus) måste kommunen hämta hem 40 miljoner kronor. Och då måste alla dra sitt strå till stacken. Enligt förslaget från kommunstyrelsen ska nämnderna och kommunstyrelsens ramar (pengapott) ändras på följande sätt;

Barn- och utbildningsnämnden: - 8,8 miljoner

Socialnämnden: - 15 miljoner

Kommunstyrelsen: - 9,6 miljoner

Kultur- och fritidsnämnden: - 1,5 miljoner

Övrigt (kan bli besparingar inom Tjustfastigheter och Västerviks Miljö- & Energi): - 10,6 miljoner

Miljö- och byggnadsnämnden är undantaget sparbetinget, och får inte sin ram minskad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om