Socialisterna ställer upp i kommunvalet

Ett nytt parti ställer upp i höstens kommun- och landstingsval: Socialistiska partiet.
Några vallöften ges inte. Partiet ska kämpa för att stoppa nedskärningarna.

Går till val. Socialistiska partiet ställer upp i både landstings- och kommunalvalet. Toppkandidaterna är från vänster Johannes Regell, Elin Lönn, Ove Gustavsson, Marcus Jansson, Mattias Edberg, Emma Habbe (Christian Römberg ej närvarande), Dennis Skoglund och Niclas Gelin. Foto: Matilda Ahl

Går till val. Socialistiska partiet ställer upp i både landstings- och kommunalvalet. Toppkandidaterna är från vänster Johannes Regell, Elin Lönn, Ove Gustavsson, Marcus Jansson, Mattias Edberg, Emma Habbe (Christian Römberg ej närvarande), Dennis Skoglund och Niclas Gelin. Foto: Matilda Ahl

Foto:

Västervik2006-05-18 00:25
Partiet bildades till EMU-valet för tre år sedan och nu är det dags att ställa upp i det första valet. Partiet finns på många håll i landet men någon riksdagslista blir det inte.
- Vi uppmanar att rösta mot borgarna, säger Johannes regell, förstanamn på listan.

Ove Gustavsson är tredjenamn på listan och har erfarenhet av kommunfullmäktige. Han satt där för socialdemokraterna från 1979 till 1995.

Varför hoppade du av?
- Det var på grund av alla nedskärningar inom den sociala välfärden och det har inte gjorts ett enda handtag för att komma tillrätta med arbetslösheten. Sossarna har tagit från folk och givit till dom rika.

Socialistiska partiet i Västervik har ett 70-tal medlemmar. För att ta en plats i kommunfullmäktige krävs någonstans mellan 300 och 350 röster.
- Vi är hoppfulla, folk är intresserad av vår politik och pratar gärna när vi är ute och delar ut flygblad, säger Gustavsson.

Vad har ni för valfrågor?
- Vi är inte så starka och kan inte lova några luftslott, säger Marcus Jansson. Vi säger nej till nedskärningar och går emot spar­ivern.
- Vi ska mobilisera till att bygga upp välfärden. Det ska bli fler anställda inom äldreomsorgen och skolan, fortsätter Jansson.
Skulle partiet få inflytande över den lokala politiken kommer de att kämpa för att skolmatsavgiften tas bort.
- Vi låg bakom strejken på skolan när avgiften infördes, säger Johannes Regell.

- Arbetslösheten kan påverkas om stat och kommun anställer mer folk, säger Ove Gustavsson.
Partiet pekar på att det finns ett överskott i statens finanser på 38 miljarder, och överskott i flera kommuner. Det är pengar som partiet anser ska användas till att skapa flera jobb.

Johannes Regell berättar att partiet är berett att ingå allianser.
- Vi är beredda att stödja det som ger förbättringar. I grund och botten handlar det om att bygga en ny demokratisk och stridbar arbetarrörelse, helt enkelt ett nytt arbetarparti. Vi ska gå från reträtt till offensiv. Löntagarfonderna var den senaste frågan som arbetarrörelsen drev men sedan dess har inget hänt.
Vilka väljare hoppas ni nå?
- Alla, det finns många som talar väl om oss. Arbetare, arbetslösa, hela LO-kollektivet.
De aktiva medlemmarna pratar om att bygga upp en rörelse från grunden som tar steget ut i hela landet på sikt, att skapa ett socialistisk arbetarparti.
Om partiet skulle få plats i kommunfullmäktige är förhoppningen att hamna i kommunstyrelsen, andra viktiga nämnder partiet siktar på är barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden.
- Vi hoppas göra en så bra kampanj som möjligt med de resurser vi har. Vi vet att det finns intresse för vår politik. Nu får väljarna säga sitt, säger Regell och Gustavsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om