(S)oligt förstamajfirande lockade många

De röda fanorna vajade, slagorden var prydligt handtextade och kampsångerna dånade. Socialdemokraternas förstamajfirande i Västervik blev en traditionell tillställning, som lockade ut en hel del Västerviksbor i det soliga vädret.

Förstamajdemonstration i Västervik 2024.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2024-05-01 14:13
undefined
Flaggan i topp och röda fanor när Socialdemokraternas förstamajtåg marscherade mot Stadsparken. Ulf Jonsson går i täten.
undefined
Många hade samlats för att titta på förstamajdemonstrationen i det vackra vädret.
undefined
Viktor Oskarsson är förstamajansvarig för fjärde året och fick äran att föra partiets fana till Stadsparken.
undefined
Arbetets söner sjöngs vid mötet i Stadsparken men för säkerhets skull delades fusklappar med texten ut.
undefined
Handtextade plakat jämte förtryckta samsades i Stadsparken under förstamajmötet.
undefined
Socialdemokraternas förstamajtåg anländer till Stadsparken i Västervik.
undefined
Partitopparna tog i hand och sjöng arbetarnas kampsång Internationalen tillsammans med mötesdeltagarna.
undefined
Riksdagsledamoten Tomas Kronståhl talade mycket om osäkerhet och otrygghet och vikten av att hålla ihop.
undefined
Arbetarekommunens nyvalda ordförande Klara Björkum höll sitt livs första förstamajtal och var lite nervös innan.
undefined
Plakat och slagord vid förstamajdemonstrationen i Västervik.
undefined
Västerviks egen stolthet, trubaduren "Ragge", underhöll från scenen i Stadsparken.
undefined
Gunnebo musikår spelade marschmusik, vårsånger och kampsånger.

På Spötorget samlades demonstranterna och formerade tåget till tonerna av Gunnebo Musikkårs marschmusik, med vårsånger i fokus. 

Victor Oskarsson är arbetarekommunens förstamajansvarige för fjärde året och står längst fram i tåget, med partiets fana redo. Dock med en något flackande blick.

– Jag vill ha koll på allt, men det är svårt när jag ska vara fanbärare. Fast jag har redan varit uppe i Stadsparken och rekat. Allt är klart, säger han.

Musikkårens toner förändras. Från uppsluppna vårsånger som Glad såsom fågeln och andra traditionella vårvisor, till kamplustans yttringar i Arbetets söner och Internationalen. Ulf Jonsson tar täten och med svenska flaggan i topp leder han tåget Storgatan upp, med Stadsparken som slutmål. Där väntar publik, kaffe- och korvservering och trubaduren "Ragge". 

Även om inte demonstrationerna är lika publikdragande som förr i tiden, är det ändå ett ansenligt antal som bänkat sig på gradängerna framför scenen i Stadsparken. Andra tittar och lyssnar på avstånd och vårklädda barn springer omkring och leker i gräset.

Arbetarekommunens ordförande Klara Björkum förstamajtalar för första gången och betonar just vikten av att samlas på denna arbetarrörelsens högtidsdag.

– En dag där vi påminner oss om hur generationer innan oss kämpat för att komma dit vi står nu. Alla kamper som förts och vunnits för vår arbetsrätt, vår barnomsorg och våra demokratiska rättigheter, säger hon.

Den nyvalda ordföranden fortsätter att tala om det omtumlande år som det senaste året varit för Västerviks kommun, med nedläggningar av nattis och förskola, och hot om nedläggningar av skolor, förskolor och fritids. Om ett svajigt politiskt ledarskap och om oro hos befolkningen.

Klara Björkum talar om hur välfärden måste fungera för att samhället ska göra det och om kraften i att vara starka tillsammans och avslutar med att förmedla den stolthet hon känner över att vara en del av arbetarrörelsen och vad den åstadkommit. 

Mötets andra talare är riksdagsledamoten Tomas Kronståhl, som betonar vikten av sammanhållning i en tid av kris, krig och osäkerhet, både på det nationella som internationella planet. Han ägnar en stor del av talet till kriget i Ukraina och uppmanar till fortsatt stöd när kriget nu fortsätter med oförminskad styrka.

– Kampen i de ukrainska skyttegravarna handlar inte bara om Ukrainas rätt till demokrati och frihet. Det handlar också om svenska folkets säkerhet och trygghet. Det är därför vi ska fortsätta stötta Ukraina – tills den sista ryska soldaten har krupit därifrån, säger han. 

Från kriget i Ukraina går Kronståhl vidare till att prata om Gaza. Han är starkt kritisk till hur regeringen normaliserar diskriminering genom att stötta, vad han kallar, ett pågående folkmord. Han beskriver det som hjärtskärande att det, 2024, ska behöva anordnas demonstrationståg som skanderar att alla barn är lika mycket värda. Han uppmanar också till bojkott mot israeliska varor.

Tomas Kronståhl tar också upp samhällsproblem som låga skolresultat, ökad kriminalitet och marknadsexperiment som gått för långt. Han trycker också på vikten av att gå och rösta i det kommande EU-valet, ett viktigt val för både sammanhållningen och arbetet för freden i Europa, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!