Socialdemokraterna förnyar i landstinget
Socialdemokraterna har fyra ledamöter i landstingsfullmäktige från Västerviks kommun men hoppas få in ytterligare en i höstens val. I så fall blir det två helt nya, nämligen Lennart Fredriksson, Västervik, och Ann-Britt Ljungberg, Ankarsrum.
Landstingskandidater. Fem av sex som toppar den socialdemokratiska landstingslistan i valkrets 1, det vill säga Västerviks kommun. Längst bak står Lena Segerberg och Allan Nilsson och sittande från vänster är Britt Karlsson, Lennart Fredriksson och Ann-Britt Ljungberg. Ritva Johansson, Överum, som står på tredje plats saknas på bilden.Foto: Anders Liljegren
Foto:
Det Fredriksson tror att han kan tillföra är kunskap om barn och utbildning, idéer om samverkan mellan kommun och landsting när det gäller både unga och äldre och hur man kan arbeta för att få en effektiv organisation och kvalitetsuppföljning.
Ann-Britt Ljungberg, Ankarsrum, har tolv års erfarenhet som fritidspolitiker i kommunen och är nu nyfiken på att engagera sig i något annat. Hon jobbar i köket på Ludvigsborgsskolan.
Även på sjätte plats presenteras ett nytt namn, nämligen Britt Karlsson, Ankarsrum, som jobbar som gjutare och är fackligt engagerad. Hon är vice ordförande i Metallklubben och suppleant i avdelningen. Däremot har hon inte ägnat sig åt politik.
På de tre första platserna finns Lena Segerberg, Allan Nilsson och Ritva Johansson, som har lång erfarenhet som landstingspolitiker. Lena Segerberg är heltidspolitiker sedan några år tillbaka och kandiderar till uppdraget som sjukvårdslandstingsråd.
Men blir det någon större skillnad om ni tar över ledningen i landstinget?
- Javisst. Jag tror inte att de borgerliga partiernas tidigare planer på privatisering av Västerviks sjukhus är över. Och de vill ju också privatisera folkhögskolorna, säger Segerberg, som dock tillägger att socialdemokraterna inte är emot all privatisering.
Ibland kan det finnas skäl. Ett exempel är läkarmottagningen i Överum.
- Men det får inte vara som i Kalmar.
Där har privatiseringar lett till betydligt större läkartäthet än på landsbygden. I Kalmar går det en läkare på 1 500 invånare mot 2 300 på landsbygden.
Frågor som kanske inte är partiskiljande men som Lena Segerberg betonar är patientperspektiv, tillgänglighet, bemötande och valmöjligheter.
- Patienterna ska få veta om det går att få snabbare behandling på ett annat sjukhus än det närmaste. Förr var det ingen som ställde frågan, påpekar hon.
Som politiker tycker hon att det är viktigt att han en nära kontakt med verksamheten.
- Jag har varit mycket ute. Under december, januari och februari gjorde jag ett 90-tal verksamhetsbesök, ibland tillsammans med andra, ibland själv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!