– Det finns anledning för oss att förtydliga de två första punkterna. Vi har uttryckt oss slarvigt, konstaterar Joakim Nyman.
De två första punkterna i sparpaketet är alltså att "inga enheter får ha övertalig personal i schemat" och att enheterna ska vara "restriktiva med att bevilja semestrar som ska ersättas med timvikarier".
– De här två punkterna hör ihop. Precis som Jannica (Sjöblad, Kommunals ordförande i Västervik, reds. anm.) säger så har vi ett avtal med kommunal där 15 procent ska kunna vara resurstid.
Men personalstyrkorna ska inte behöva gå en man kort om en kollega blir sjuk eller får semester. Sådan frånvaro ska i första hand täckas med resurspass – och inte timvikarier.
– Istället för att ta in timvikarier ska vi försöka täcka frånvaro med de här resurspassen, säger Nyman, och fortsätter:
– Angående julsemestrarna är det mesta beviljat, och tanken är inte att dra in dem eller andra semestrar. Tanken är att skapa en mer effektiv personalpolitik där vi kan täcka behovet med de resurser vi har.
Det är kommunstyrelsen som beslutat att socialnämnden behöver redovisa vilka åtgärder de kommer vidta för att minska det befarade underskottet, och åtgärderna gäller för resten av 2022.
– Det kan även vara bra när vi går in i 2023 för att inte börja på minus.
Julklapparna då. Vet du vilka enheter som redan använt sina personalaktivitetspengar, och blir utan julklapp?
– Inte i detalj nej. Men det kan absolut variera vad man väljer att göra för de pengarna. Vissa har sommarfester, eller andra aktiviteter.
Blir det inte orättvist om vissa får julklappar, men inte andra?
– Man får se det som att det har varit rättvist över året.
I sparpaketet finns också ett inköpsstopp "beträffande alla inköp som inte är absolut nödvändiga. Det som måste köpas in är skyddsmaterial och förbrukningsmaterial/sjukvårdsmaterial så att pandemidirektiv och hygienrutiner kan följas". Allt annat räknas alltså inte som nödvändigt.
Vad innebär inköpsstoppet i praktiken, vad är det som går bort nu?
– Jag kan inte ge något exempel på rak arm, men det är en markering, om att nu är det bara sådant som är absolut nödvändigt som ska köpas. Vi ska aldrig handla onödiga saker, men nu ska vi heller inte "handla på oss", eller handla någonting extra.