Socialchefen: "Våld skall inte nedprioriteras"

Kommunens socialchef Jörgen Olsson svarar på Madeleine Rosenmüllers kritik. Han bekräftar att Spireas verksamhet dras ned.

Socialchefen Jörgen Olsson säger att arbetet med att förebygga familjevåld är fortsatt prioriterat.Arkivfoto: Josefin Borgstrand

Socialchefen Jörgen Olsson säger att arbetet med att förebygga familjevåld är fortsatt prioriterat.Arkivfoto: Josefin Borgstrand

Foto: Josefin Borgstrand

Västervik2012-08-04 00:00

Efter att ha tagit del av Rosenmüllers kritik kontaktar VT socialchefen Jörgen Olsson. Han svarar på VT:s frågor i ett e-postmeddelande.

- Det stämmer att det varit fyra personer som arbetat med Spirea. De fyra personerna har arbetat med Västerviks, Vimmerbys och Hultsfreds kommun. Anledningen att skära ner antalet personer är att varje kommun kommer att sköta sina ärenden själva, vilket innebär att Västerviks kommun kommer att lägga detta på en tjänst.

Han berättar att det fanns en enighet om att våld i nära relationer skall skötas av varje kommun. Därför kommer Västerviks kommun inte att lägga lika mycket pengar som gjorde det möjligt för fyra personer att arbeta med denna problematik.

- Robert Eriksson är erbjuden att fortsätta arbeta med våld i nära relationer.

Är våld mot kvinnor nedprioriterat?
- Våld i nära relationer skall inte nedprioriteras. Medarbetarna som arbetat på Spirea har en mycket stor kunskap och erfarenhet av att arbeta med våld i nära relationer. Men Spirea är inte den enda enheten som arbetar med dessa frågor utan de handläggs aven på andra enheter. Förhoppningen är att en av medarbetarna som arbetat i Spirea fortsätter att arbeta med våld i nära relationer. Denna medarbetare med specifika kunskaper skall tillsammans med andra mycket kompetenta och duktiga socialsekreterare/socialarbetare på bland annat familjenheten fortsätta att kunna ge ett bra stöd och hjälp till den aktuella målgruppen.

I onsdags kunde VT berätta att hjälpsökande som sökt Spirea har kommit till en telefonsvarare.

Olsson berättade då att han skulle se till så att någon svarade på de inkommande samtalen och att man gjort fel som inte löst det tidigare. Nu berättar Rosenmüller att hon innan hon avslutade sin tjänst som föreståndare i juni, tillsammans med de två övriga anställda, påtalade att hemsidan var missvisande och hade varit så under en längre tid.

De skrev en avvikelserapport om detta som ska ha varit ställd bland annat till Olsson.

- Jag känner inte till att det kommit in någon avvikelserapport om att informationen på hemsidan varit inkorrekt, säger Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om