Socialarbetare utsatta för hot

Västerviks arbetsmiljöplan ska ses över och förbättras i juni.

Västervik2004-05-24 01:00
Socialsekreterare är utsatta i sin tjänsteutövning och nu visar en undersökning som Akademikerförbundet SSR låtit genomföra att så många som 72 procent av socialsekreterarna och deras chefer någon gång utsatts för hot eller våld på grund av sitt arbete. De senaste 18 månaderna har tre av tio utsatts för hot eller våld.
- Hela arbetet är sådant att man kommer i kontakt med många olika typer av människor och det kan uppkomma situationer som är mer eller mindre hotfulla, säger Christer Larsson, chef för individ- och familjeomsorgen, IFO, i Västervik.
Frågan är i allra högsta grad aktuell i Västervik just nu. I början på juni ska IFO:s ledningsgrupp diskutera arbetsmiljöfrågor och där ingår hot och våld mot socialsekreterare som en särskild punkt. Arbetsmiljöplanen ska ses över och förbättras. Men frågorna tas också upp på möten med personalen.
- Vi diskuterar ofta olika exempel på vad man kan bli utsatt för. Det är många gånger frågan om ensamarbete där man träffar människor i deras hem.
Skulle hotfulla situationer uppstå finns det en beredskap med till exempel samtalsuppföljning eller mer fysisk hjälp. I värsta fall tillkallas polis.
- Man måste ta ställning till situationen när den uppkommer, säger Christer Larsson.
Han menar att även om man måste vara beredd på att saker kan hända, är varje situation unik och måste hanteras som sådan.
När det inträffar hotfulla situationer följs de alltid upp. Det är viktigt för att kunna dra lärdom.
- Vi hade ett fall för några veckor sedan. Efteråt samlade vi hela personalgruppen och gick igenom händelsen och alla fick komma till tals och prata om känslor och vad man gjorde och inte gjorde. Det var en väldigt bra genomgång av en i övrigt väldigt tråkig händelse.
Något motsvarande den statistik som nu gjorts centralt finns inte i Västervik. Däremot lämnas alltid tillbudsrapporter in.
- Jag tror att hot är mycket vanligare än vad man kan tänka. En del människor kanske inte reagerar över vissa sätt att uttrycka sig, medan andra reagerar väldigt starkt.
FAKTA n Hot

Akademikerförbundet SSR lät under april opinionsundersökningsföretaget Temo genomföra en undersökning bland socialsekreterare om hot och våld i samband med deras yrke. 401 av 469 tillfrågade svarade på undersökningsfrågorna, det vill säga svarsfrekvensen var 86 %.
72 % av alla socialsekretare och chefer har någon gång utsatts för hot eller våld.
7 av 10 har en kollega som under de senaste 18 månaderna utsatts för hot eller våld.
3 av 10 har själva utsatts för hot eller våld under4r de senaste 18 månaderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om