Host, host och snörvel. Börjar du känna dig krasslig just nu så är du inte ensam. När barnen kommer tillbaka till skolor och förskolor sprids smittorna som vinden - även till föräldrar och syskon.
- Visst börjar man märka att det är lite snörvligt och snorigt, säger Christina Thoreson, rektor på Björkens förskola i Västervik, som dock inte märkt av någon riktig förkylningsboom i höst - än.
Enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar på Akademiska sjukhuset i Uppsala, är vi svenskar mer förkylda i dag jämfört med för några decennier sedan. Det tror han beror på att en allt större andel barn går i förskolan. 2009 gick hela 86 procent av 1-5-åringarna på förskola.
- Vi har barnen längre perioder på dagis och de släpar hem en massa virus. Om man jämför med hur det såg ut på 60-talet är det en enorm skillnad, säger Björn Olsen till Dagens Nyheter.
Ingrid Persson, utvecklingsledare inom förskolan i Västervik, tror att det kan ligga mycket i det.
- Det är en period när barnen skolas in som smittorna går runt. Det är samma sak i skolorna.
Personalen på förskolan Björken är medveten om problemet, och jobbar mycket med hygien. Barnen är utomhus varje dag, och man är noga med att tvätta händerna innan måltiderna. Det är engångshanddukar, handskar och engångstvättlappar som gäller, och sängkläderna byts ofta. Nya, striktare regler gör att alla förskolor måste ha rutiner kring just hygien.
- Det där har ändrat sig sedan ett antal år tillbaka. Hygienen har blivit allt viktigare, säger Christina Thoreson.
Hon ser det som ganska självklart att fler barn blir sjuka oftare då en allt större andel av dem går på förskola. Fler personer utsätts för fler smittor, helt enkelt.
Samtidigt är det inte fel med en förkylning lite då och då.
- De små barnen behöver bygga upp sitt immunförsvar.
Christina Thoresons bästa råd till föräldrar som vill undvika snörvlande barn och vuxna är att inte gå till jobbet eller förskolan för tidigt efter en tids sjukdom.
- Stanna hemma med barnet tills det är friskt. Annars kan det gå i repris. Det finns en tendens att man inte är hemma den där extra dagen, att barnen kommer tillbaka trots att de bara är nästan friska.