Snön en räddare i nöden – men VA-chefen varnar ändå

Just nu stiger vattennivåerna i kommunen och enligt VA-chef Ruben Öberg är förhållandena de mest gynnsamma på 10 år. Men Öberg låter sig inte luras av de positiva siffrorna: "Helt säker kan man inte vara".

Ruben Öberg, VA-chef på Västervik miljö och energi, berättar att grundvattennivåerna har stabiliserats.

Ruben Öberg, VA-chef på Västervik miljö och energi, berättar att grundvattennivåerna har stabiliserats.

Foto: Kjell-Arne Karlsson

Västervik2021-02-15 12:15

För en dryg månad sedan rapporterade vi om att vattennivåerna i kommunen var låga. Nu tycks vattenläget ha gjort en helomvändning.

– Grundvattennivåerna har stabiliserats och stigit. Det kritiska läget vi hade under hösten har vänt. Just nu ser det bra ut inför våren och sommaren, säger Ruben Öberg, VA-chef på Västervik miljö och energi.

Enligt honom ser vattenläget just nu ut att vara mer fördelaktigt än det varit på 10 år, men han höjer ändå ett varningens finger:

– Vi har fortfarande 2018 års läge färskt i minne, då såg det liknande ut. Sen blev det en mycket torr vår och sommar. Så helt säker kan man inte vara.

undefined
Vargavintern har bidragit stort till de ökande grundvattennivåerna.

Vintern innan torrsommaren 2018 hade man dock inget snötäcke som man har idag, säger Öberg. Och faktum är att det är just snön man har att tacka för den glädjande utvecklingen.

– I första hand har vi haft mycket nederbörd från mitten av december. Nu har vi det här snötäcket också, och när det smälter infiltrerar det marken på ett helt annat sätt, till skillnad från ett skyfall.

Kan man säga att vi blivit räddade av snön?

– Ja, svarar Öberg.

Slutligen säger Ruben Öberg att kommuninvånarna, trots det gynnsamma vattenläget, inte ska använda för mycket vatten.

– Vi ska alltid vara rädda om vårt dricksvatten, det gäller oavsett. Det är faktiskt ett livsmedel, och det är unikt i världen att ha livsmedel som kommer ur kranen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!