Snigelfronten backar i slaget om trädgårdarna

Flera somrar i rad har många svurit och pustat när de böjt sig ner för att plocka bort ännu en snigel ur trädgården. I år verkar de vara färre men plågan är långt ifrån över och ställningskriget fortsätter.

Mördarsnigeln är förtjust i det mesta, det är inte ovanligt att se dem i jordgubbslandet.

Mördarsnigeln är förtjust i det mesta, det är inte ovanligt att se dem i jordgubbslandet.

Foto: Ola Axman

Västervik2011-07-04 00:00

De är ett riktigt gissel för alla med trädgård eller en "grön" hobby. Arion Vulgaris, spansk skogssnigel även kallad mördarsnigel av de mer aktiva hatarna, är ett ovälkommet inslag i sommarbilden. I år verkar glädjande nog sniglarna vara färre vanligt. På kommunen berättar Kent Elander, områdeschef för gata och park, att man i år inte fått in några klagomål från upprörda villaägare. Inte heller personalen har rapporterat någonting om sniglarnas framfart i våra grönområden. Men som relativt ny på jobbet är det svårt för Kent att jämföra med tidigare års antal.

Mats Nilsson på Mariebergs handelsträdgård är däremot lite mer uppdaterad på den aktuella situationen:

- Det verkar vara lugnare i år, absolut. Men det är viktigt att vara medveten om att sniglarna inte är ett problem som är borta bara för det är mindre av dem i år.

Vad beror det minskade antalet på tror du?  
- En del säger att det har med den långa vintern att göra och det stämmer säkert. Men alla väderfaktorer påverkar beståndet, menar Mats

Sniglarna är tvåkönade och kan alltså sköta om sin egen reproduktion även om de oftast parar sig med varandra. De lägger flera hundra ägg varje säsong och kan befolka ett stort område snabbt, spridningen är väldigt svår att hindra.

Uppfinningsrikedomen när det gäller att ha ihjäl sniglarna är nästan skrämmande stor men det finns risk för att insatserna bli kontraproduktiva. Döda sniglar lockar till sig fler, de är nämligen kannibaler.

Vad kan man göra åt problemet?
- För en vanlig villatomt finns det bra bekämpningsmedel, berättar Mats Nilsson. Det gäller att använda det med förstånd bara. Om tomten gränsar till ett skogsområde är det egentligen ingen idé. De förökar sig så snabbt och finns i sådant antal, att de bara kommer komma fler hela tiden. Då är det dags att tänka på andra lösningar, små barriärer med en avstötande snigelgelé tillexempel. I vissa fall har man satt upp en liten sockel med en strömförande tråd, ett elstängsel helt enkelt.

Så det är viktigare att lägga energi på att inte få in sniglarna istället?
- Ja. Det går inte att bekämpa ett så stort bestånd som i en skogsdunge eller skog med bekämpningsmedel.

Kriget rasar vidare, den ena sidan är tillfälligt försvagad. Ett slut på stridigheterna är svårt att se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om