Snedfördelade resurser

Resurserna i länet till ungdomar med ätstörningsproblem är snedfördelade. Det anser Bo Lundin, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län.

Foto:

Västervik2008-04-01 00:06
Politikerna i den borgerliga alliansen har länge efterlyst en ätstörningsenhet i norra länet, liknande den som funnits i Kalmar sedan 1999. Frågan tas med jämna mellanrum upp på den politiska agendan, senast vid förra veckans möte i landstingsstyrelsen.Även Bo Lundin ser ett stort behov av att ge patienter i norr och söder samma förutsättningar till vård.- Ätstörningar täcker flera discipliner inom vården. Både psykiatrin och andra medicinska specialiteter måste samverka, säger han.För patienter med ätstörningsproblem innebär detta att de kan hamna mellan stolarna när de slussas runt mellan olika instanser inom sjukvården, något som i värsta fall kan innebära stora risker.- Det kan vara en fråga om liv och död, säger Bo Lundin.Ätstörningar är en del i ett större problem, nämligen de allt fler uttryckssätt för psykisk ohälsa som drabbar ungdomar och unga vuxna. Särskilt bland unga tjejer har problemen ökat, med bland annat fler självmord till följd. Därför är samordning viktigt.- Men resursfördelningen är en aspekt som gör det svårare. Även om man även i norr jobbar på ett förtjänstfullt sätt med ätstörningar, blir tillgängligheten inte densamma, säger Bo Lundin.Innebär detta någon risk för patienterna?
- Akut tror jag inte det, vi får försöka lösa problemen ändå. Men det kan bli längre lidande och mer kostsamma processer.Exakt hur verkligheten ser ut i norr jämfört med i söder är svårt att veta.- Det finns ett väldigt stort mörkertal. Det är först när man startar en verksamhet som man ser det verkliga behovet, säger Bo Lundin.Margareta Olsson är enhetschef på Anorexi- och bulimicentret i Kalmar. Hon berättar att man där ser till helheten och till hur psykiska och somatiska - kroppsliga -  tillstånd påverkar varandra. Därför har man såväl medicinska specialiteter som barn- och ungdomsläkare, psykologer, socionomer och arbetsterapeuter knutna till sig.- Man behöver specialistkunskap för att kunna bemöta de här människorna och det är inte lätt att hålla de kunskaperna vid liv när de är utspridda på olika håll, säger Margareta Olsson.Enheten hade förra året 250 inskrivna patienter mellan tio och 54 år. På centrets dagverksamhet får de bland annat jobba med ätträning och kroppsuppfattning. Centret arbetar med olika former av terapi och kan dessutom medicinera om det skulle behövas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om