Joel Arnryd, butikschef, har aldrig tidigare jobbat i en butik som drabbats av så omfattande snatterier. Han räknar med åtminstone ett tiotal fall i veckan, varav tre upptäcks.
– Problemet är väldigt förekommande, även om det procentuellt inte handlar om så mycket pengar.
Orsakerna till att Hemköp är så utsatt är, enligt Joel Arnryd, flera. En viktig faktor är det centrala läget. Butiken ligger nära flera skolor, vilket gör att många ungdomar rör sig i området. Närmaste butiksgrannen är dessutom Systembolaget, som nekar en del kunder försäljning – kunder som ibland går vidare till Hemköp.
– Vi har också Stadsparken i närheten, som har ett visst besöksklientel, konstaterar Joel Arnryd.
Hur jobbar ni med problemet?
– Vi har en hög personalnärvaro i butiken, och butikskontrollanter. Vi har även en gott samarbete med övriga butiker i gallerian och köpmannaföreningen, och får stor hjälp av skolornas kuratorer och elevassistenter.
Snatteri är ett brott med fängelse i straffskalan, och det är därför fullt lagligt som butikspersonal att gripa misstänkta snattare. I lagen står också att polis måste tillkallas skyndsamt. På Hemköp brukar gripanden sällan vara särskilt dramatiska. De flesta snattarna erkänner direkt, och det är sällan någon måste jagas ifatt.
– Det är ofta skämskudde och tårar, så det är förstås känslomässigt dramatiskt, säger Joel Arnryd.
Om det skulle uppstå handgemäng tillkallas alltid vakter eller polis.
Vilka varor tar snattarna?
– Det är mest små chokladkakor och energidryck. Ungdomarna får inte köpa energidryck så då tar de dem i stället. Andra saker som snattas är kött, ofta på försommaren. I missbrukarkretsar tror man att det går att sälja köttet på pizzerior. Nu har vi fått hjälp av pizzeriorna i stan, som brukar tipsa oss om någon försöker sälja.
Totalt försvinner varor för uppskattningsvis tusentals kronor i månaden. Joel Arnryd har inte upplevt vare sig någon ökning eller minskning under tiden han varit butikschef.
– Det ligger ganska stadigt, men snatterierna minskar under skolloven.
Hans upplevelse stämmer väl överens med Brottsförebyggande Rådets statistik. Den visar att antalet anmälda stölder och snatterier i Västerviks kommun legat relativt konstant under de senaste fem åren. Under 2016 anmäldes 101 stölder och snatterier i butik, varuhus eller kommersiella utställningslokaler.
Totalt sett är svinnet inom detaljhandeln i Sverige ett enormt problem. Varje år försvinner, enligt Svensk Handels statistik, cirka nio miljarder per år på grund av externa och interna stölder, samt administrativt svinn.