– I januari började vi med markschaktning, och sedan började vi med betongfundamentet i maj. Det ligger 30 ton armering där. Det blev klart i september. Första oktober började vi med plåtarbetet, säger projektledaren Ture Nyholm och pekar mot byggarbetsplatsen.
– Nu svetsar de taket.
Ja, nu svetsas faktiskt taket och de översta plattorna på den nya ackumulatortanken, trots att byggnaden inte är mer än 8 – 10 meter. Byggnaden sitter nämligen "löst", och kommer snurras upp i luften.
Varje ny stålplatta svetsas fast i konstruktionens nedre hörn. Sedan snurras hela byggnaden, och nästa stålplatta svetsas fast. Och så fortsätter svetsarna bygga tanken, underifrån, tills taket är 70 meter upp.
– Det ser bra ut. Synd att ingen kommer se det sedan, det kommer täckas av isolering, säger platschef Darren Edwards, medan han inspekterar svetsningarna på taket.
Spiralmetoden som används för att bygga tanken är speciell.
– En fördel är att det inte tar så mycket yta i anspråk. Skulle vi bygga ringar och lyfta på skulle det krävas enorma ytor, förklarar Ture.
Redan om några veckor kommer byggnaden synas ovan trädtopparna. Hösten 2024 ska den provköras, och nästa vinter ska den kunna användas.
Om det blir minusgrader idag behöver värmeverket ofta starta fler pannor. När det blev 15 minusgrader i november fick oljepannan startas. Med den nya ackumulatortanken kommer det inte behövas lika ofta. Varmvattnet i tanken blir en buffert som kan pytsas ut när många vill ha värme samtidigt.
Det gör också att det blir mindre risk för kalla element hos kunderna.
– Det är ett väldigt positiv satsning som bidrar till minskade klimatutsläpp – inte bara för våra kunder utan för alla invånare, poängterar produktionschef Clas Johansson.
Den nya tanken kommer rymma 20 000 kubikmeter vatten. Det är 20 gånger mer än vad dagens ackumulatortank kan lagra. Den nuvarande tanken, som byggdes 1983, kommer kopplas bort när den nya är igång.
Schemat är tajt, men allt går som planerat.
Under året har rör och ledningar dragits från fjärrvärmeverket till platsen för den nya tanken, under asfalten och det gamla järnvägsspåret som skiljer byggnaderna åt. Då behövdes en militärbro över området, för den tunga trafiken.
– Allt går om man vill, konstaterar Ture.