Snart ska nya landmärket fyllas – med 20 miljoner liter vatten

Lördagen den 13 april kommer beskrivas som en milstolpe i bygget av Västerviks nya landmärke, som dagen då stålstrukturen blev komplett. Snart fylls "termosen" med 20 miljoner liter vatten.

Ackumulatortanken börjar ta form, den ska bli nära 70 meter när allt är klart.

Ackumulatortanken börjar ta form, den ska bli nära 70 meter när allt är klart.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2024-04-13 06:00

Nyheten i korthet

  • Västerviks nya landmärke, en enorm ackumulatortank, håller på att färdigställas. Den kommer att fyllas med 20 miljoner liter vatten och fungera som energilager.
  • Bygget har en budget på 140 miljoner och projektledaren Ture Nyholm berättar att man ligger i tid med projektet.
  • Målet är att göra leveransen av värme och varmvatten till fjärrvärmekunder säkrare och skapa stabilitet samt effektivare kraftvärmeproduktion.

På långt håll slås man av att tornet, det som ska bli en enorm ackumulatortank, är stort. När man kommer närmare verkar det av någon anledning bli mindre. 

Men när man står bredvid, slås man av hur hög tanken kommer att bli.

När allt är klart kommer tornet med utsmyckning vara cirka 70 meter högt. Under torsdagen när VT var på besök vid värmeverket var det fyra plåtar kvar att montera på själva grundstrukturen. Ungefär tre meter fattades.

– Vi kommer att montera en slags "tiara" kan man väl säga högst upp, den är cirka fem meter hög. Så själva tanken är inte 70 meter.

Det berättar Ture Nyholm som är projektledare för 140-miljonersprojektet. Han berättar också att arbetet har gått snabbt, man ligger ungefär enligt tidsplan, kanske några dagar senare än tänkt.

När det gick som fortast växte tornet på höjden med ungefär två meter per dag.

– Plåtarna är olika tjocklek på, de som är lättare går fortare att få dit. Längst upp är de 9 millimeter tjocka, men längst ner är de 26 millimeter. Det har med vattenpelaren att göra, trycket nedtill är långt mycket större än upptill.

Kraften i plåten behövs, 20 miljoner liter vatten ska rymmas däri.

När VT är på plats är det minst ett par bilar som stannar till för att få sig en närmare titt. Lite väl nära, konstaterar Ture Nyholm, de struntar i förbudsskyltarna om att obehöriga inte får vistas vid byggplatsen. Det händer ofta.

Men nyfikenheten är så klart stor, tanken syns från långt håll nu. Och det förbryllar, inte minst på grund av det faktum att tornet verkar "skruva" sig upp mot himlen. 

Och det är faktiskt exakt vad det gör. 

undefined
Man "skruvar" upp tanken underifrån. Här lyfts en av de fyra sista plåtarna på plats. Den svetsas fast, sedan skruvas konstruktionen uppåt av starka motorer.

Metoden är ganska unik. Tankens topp svetsar man ihop först, den lyfts och roteras sedan av små hydrauliska motorer på insidan av strukturen. Motorerna både lyfter och skjuter den färdiga sektionen i sidled. Sedan svetsar man fast fler plåtar som i sin tur roteras. På det sättet skruvar man upp tornet underifrån.

– På så sätt slipper man jobba på hög höjd och vi slipper enorma kranar som tar stor plats här på området, säger Ture Nyholm.

Och för den som missat det från tidigare artiklar, tanken är alltså en slags jättetermos som ska fungera som energilager. 

Meningen är att den ska göra leveransen av värme och varmvatten till fjärrvärmekunder säkrare, och skapa stabilitet och en effektivare kraftvärmeproduktion.

Man ska slippa starta extra pannor när det är kalla morgnar när många vill ha varmt i huset och duscha.

undefined
Ture Nyholm är projektledare på Västervik Miljö och energi, han säger att arbetet har gått bra.

Tillbaka till nu, säkerhetsutrustning på; hjälm, skor med stålhätta och varselväst krävs inuti tornet. 

Det är en imponerande syn och alla ljud studsar mellan kala väggar. När den här fasen är klar ska den stora tanken isoleras med en halvmeter isolering för att hålla vattnet som ska in varmt.

– Det kommer att hålla max 99 grader under drift. Men först ska det avgasas och avhärdas, vi tar bort syre och salter för att det inte ska rosta.

Ett nytt pumphus står nästan helt klart, nya ledningar är dragna in till tornet.

– Att fylla på de väldiga vattenmängderna kommer ta runt tre veckor. Vi ska se att det är tätt så klart, sedan börjar annat arbete.

Ja, tanken kommer inte se ut som den gör nu, den ska kläs med sektioner av fasadplåt i rå aluminium. Som "kronan på verket" ska tiaran till, och man kommer utsmycka strukturen ytterligare. Den ska belysas med, kring kommande årsskifte.

– Det är roligt att se det här ta form men än är vi inte i hamn, säger Nyholm.

undefined
Just nu ser den kanske lite väl rostig ut. Plåten ska täckas med rå aluminium, den kommer se ljus ut på håll.
undefined
De blå motorerna på insidan av tanken lyfter 16 ton vardera, tillsamman klarar de 450 ton.
undefined
Ture Nyholm är van vid stora byggen, han har ett förflutet på OKG i Oskarshamn, bland annat.
undefined
Tanken blir ett landmärke både från hav och land. Därför ska den också snyggas till och bland annat få en "tiara".
undefined
Nyfikna kommer gärna och tittar, men för nära får man inte gå. När VT är på plats hjälper inte förbudsskyltarna, flera bilar kör in på området för att få sig en titt.
undefined
De stora plåtarna svetsas från både utsidan och insidan. Det krävs, vattnet kommer ligga mot plåten. Det avgasas och salter tas bort, allt för att slippa rost.
undefined
Det är inte helt enkelt att förklara hur det går till. I artikeln finns en länk till en film som visar mer. Men man bygger nerifrån.
undefined
Akustiken är speciell, alla ljud studsar runt i tanken som ska rymma 20 miljoner liter varmt vatten.
undefined
Lite ställningar har man allt, även att det mesta är ställningsfritt. På fasaden kommer man fästa rå aluminium.
undefined
Och så ska det blir trappa, så klart. Utsikten lär bli spektakulär.
undefined
Ture Nyholm är projektledare.
undefined
Så ska jättetermosen se ut när den är klar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!