Snart ska biogasanläggningen förvandla ett problem till pengar

Biogasanläggningen på Odensviholm börjar ta form. Om någon månad är det dags att dra igång processen.

Montörer från den tyska tillverkaren finns på plats i Odensvi. I Tyskland finns mängder av liknande anläggningar, men i Sverige är det än så länge väldigt få. Montörerna arbetar på den lilla behållaren där gödsel mellanlagras för att kunna förse rötkammaren med ett jämt flöde.

Montörer från den tyska tillverkaren finns på plats i Odensvi. I Tyskland finns mängder av liknande anläggningar, men i Sverige är det än så länge väldigt få. Montörerna arbetar på den lilla behållaren där gödsel mellanlagras för att kunna förse rötkammaren med ett jämt flöde.

Foto: Brandin Hans

Västervik2008-09-18 00:06
Odensviholm investerar åtta miljoner i en tysk biogasanläggning. Det är en omfattande anläggning som ska göra dubbel nytta. Av ett problem skapas värde på flera sätt. Det låter väldigt bra och det är det också.På Odensviholm finns i runda slängar 1 000 nötkreatur. De äter otroliga mängder gräs och dricker ofantliga mängder med vatten och lämnar efter sig nästan lika mycket gödsel och urin. Dessa kväverika rester ska ut på åkrarna igen och skapa förutsättning för nytt gräs och så vidare. Men på vägen från ladugården till åkern finns problem. Gödseln innehåller metan som i sin rena form är luktlös. Lukten är i vissa fall ett problem men ändå av hanterbart slag. Värre är det att metan påskyndar växthuseffekten. Genom att istället ta vara på gasen uppstår alltså en "win-win"-situation.Gödsel och urin förs till en jättelik rötkammare där bakterier arbetar under bästa tänkbara förhållanden. Då bildas gas som samlas upp i en stor plastbubbla över den cylinderformade rötkammaren. Gasen leds till en stor V8 diesel som konverterats för att fungera på enbart biogas. Motorn driver i sin tur en generator som alstrar el. Enligt kalkylen ska gårdens dubbla elbehov produceras. Resten säljs ut på elnätet. Här betalar sig anläggningen på tio år. Dessutom blir restprodukten, det rötade slammet, ett högvärdigt gödsel som, om allt fungerar, ska lukta betydligt mindre än vanlig gödsel och vara så kväverikt att det till stor del kan ersätta handelsgödsel. Gödselhanteringen på Odensviholm har anpassats till ett slutet system så att så lite gaser som möjligt ska kunna slippa ut luften. Anläggningen är tillverkad av tyska Weltec som har egna montörer på plats och är utformad i samarbete med Swedish Biogas International, Linköping.
Biogas
Biogas är den gas som bildas när organiskt material, som gödsel, avföring, avloppsvatten från industrier, slam från reningsverk, hushållsavfall och växter, bryts ner av metanproducerande bakterier under anaeroba förhållanden (utan närvaro av syre). (Källa: NE)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!