I flera andra regioner har man varit igång en tid, och den 18 november var det dags att börja "provköra" rutinerna som nu införs på bredare front i länet.
Håkan Ehlin är projektägare för införandet i Region Kalmar län. Han säger att man börjar försiktigt, för att kunna testköra systemet. Det kommer att bli en omfattande administration, som sköts av ett centralt kansli i Region Jönköping. Därför vill man testa så att det verkligen fungerar som det är tänkt innan man gasar på för fullt.
– Nu i den här första omgången är det 231 brev som har gått ut. De är till män Kalmar län som är folkbokförda här och som är födda 1975.
– Nästa år ska vi skala upp det, så ska resterande män i den årskullen få ett brev.
Vad innehåller brevet?
Jo, information och ett erbjudande om att delta i OPT genom erbjudande om att PSA-prov, ett blodprov som mäter PSA-nivåer i blodet.
PSA är ett ämne som prostatakörteln utsöndrar. Beroende på hur mycket som finns i provet beslutar man sedan hur man ska gå vidare.
Utifrån provsvaret får mannen nämligen ett nytt erbjudande om OPT om två eller sex år. Ett annat alternativ är, om värdena är höga, att man går vidare med fler undersökningar, exempelvis.
OPT är alltså till skillnad från allmän screening, som Socialstyrelsen beslutat att inte rekommendera, ett sätt att informera och standardisera och effektivisera prostatacancertestningen genom PSA-provtagningen.
– Det första steget är att mannen får ett informationsbrev via post, där man erbjuds att delta i OPT. Det tackar man ja eller nej till. Tackar man ja så bokar man in ett prov och sedan får man reda på utfallet, helt digitalt, säger Håkan Ehlin.
Meningen är att det hela ska vara digitaliserat och efter brevet ska det skötas via 1177 på nätet och på hälsocentralerna. Det är den hanteringen och utskicken som det centrala kansliet har hand om.
– Första året handlar det om 1 500 män som kommer att få det här brevet i Kalmar län. Vissa av dem kommer exempelvis bli erbjudna det här igen, om två eller sex år, och vi kommer även skala upp det för att innefatta fler årskullar för varje år, berättar Håkan Ehlin.
Man ska till slut skicka ut brev till alla män mellan 50 och 74 år som är folkbokförda i länet.