Snart kan kommunen se var vi halkar

Med hjälp av ett datorprogram som visar trafikskadestatistik kan kommunens trafikingenjör Gunnar Mårtensson se var olika olyckor inträffar. Det är ett viktigt verktyg i arbetet med att förbättra trafikmiljön.

Halkstatistik. Med hjälp av ett nytt datorprogram går det att se var alla olyckor som rapporterats in av polisen och landstinget skett. Informationen kan användas för att förbättra trafikmiljön. Arkivbild: Anders Liljegren

Halkstatistik. Med hjälp av ett nytt datorprogram går det att se var alla olyckor som rapporterats in av polisen och landstinget skett. Informationen kan användas för att förbättra trafikmiljön. Arkivbild: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2006-01-13 00:25
I slutet av 1990-talet startade på regeringens uppdrag projektet STRADA som samlar in information om trafikolyckor från polisen och sjukvården. Både information om olyckor med fordon och med oskyddade trafikanter rapporteras in i systemet som numera övergått till att bli en permanent verksamhet. Den som vill ha information om en viss typ av olyckor, till exempel halkolyckor, kan få fram statistik på lokal, regional och nationell nivå. Det går också att få olyckorna inritade på en karta och på så vis identifiera platser där det sker många olyckor.

Gunnar Mårtensson fick programmet installerat i mellandagarna, men det har varit lite strul inledningsvis. När det är igång kommer det däremot att vara till stor nytta för kommunen.
- Här får vi se olyckor med oskyddade trafikanter vilket är väldigt viktigt för hur vi ska planera, säger han.
- Vi kan se platser där det händer en hel del saker med oskyddade trafikanter som vi inte har vetat om.

Tillsammans med den analys av cykelvägarna och de konfliktpunkter som finns i trafiken mellan olika trafikantgrupper som tidigare gjorts kommer det här att ligga till grund för planering, budgetering och ombyggnad i framtiden.
Ombyggnader är förstås förknippade med kostnader och budgeten är relativt slimmad så kommuninvånarna kan inte räkna med att det kommer inte att byggas om över allt i kommunen direkt. Däremot kan lättare åtgärder vidtas ganska omgående.

Alla polismyndigheter och hälften av alla akutsjukhus rapporterar in olyckor. I region sydöst är det landstingen i Kalmar, Kronoberg och Blekinge som är med och Vägverket för samtal med Östergötland och Jönköping.
- STRADA är en del av Nollvisionen och till för att förstå trafiksystemet och göra förbättringar på rätt ställen.
Sedan 2003 tas all olycksstatistik från STRADA. De som använder sig av datorprogrammet, den så kallade uttagsklienten, är kommuner, NTF, räddningstjänsten, länsstyrelserna, polisen och sjukvården, säger Maria Danielsson som är STRADA-samordnare i Vägverkets region sydöst.

Också Vägverket använder sig av STRADA.
- Vi tittar på många stora vägar. Var olyckorna händer och varför och framför allt vilka skador man får. Man kan till exempel se tydligt att bilbältet är en billig försäkring.
Informationen används för analyser av varför olyckorna inträffat och vad som kan göras för att minska antalet olyckor.
- Men vi kan inte bygga bort allt utan det stora som behövs är attitydförändringar.

Framför allt är det tre saker som skulle kunna minska och mildra olyckorna: att alla använder bilbälte, följer hastighetsbegränsningarna och är nyktra i trafiken.
Så enkelt som att bara hitta farliga ställen är det dock inte, säger Maria Danielsson.
- Det går inte att rita ut på en karta att det här är de farligaste punkterna. Man måste förstå varför olyckorna hänt - det behöver inte vara trottoaren som är farlig.Fotnot: STRADA står för Swedish traffic accident acquisition.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om