Västerviks museum har stått utan restaurang sedan Matkultur gick i konkurs hösten 2023. Sedan dess har restaurangen byggts ut och byggts om. Museechefen Olof Nimhed säger först att det inte finns något att berätta, men...
– Vi vill inte säga något förrän alla papper är påskrivna. Först då törs vi bullra med trummor och trumpeter. Målsättningen är att Västerviksborna ska kunna äta gott på Kulbacken i vår och i sommar.
Det låter som att ni har diskussioner med en part?
– Ja, så mycket kan jag säga.
Däremot vill han inte säga om den parten är Västerviks stadshotell. De ombyggda restauranglokalerna står tomma och färdiga att tas i bruk. Vid årets julbordssäsong fick Stadt använda lokalerna. Det blev ett första elddop för restaurangen.
Hur fungerade det?
– Det visade att lokalerna fungerade utmärkt, och det gick smidigt att arbeta med Stadt. De har ett prima kök och bra personal. Julborden var uppskattade av gästerna, svarar Nimhed.
Ann-Charlotte Rickne, vd på Stadshotellet, säger att lokalerna var fantastiska. Däremot vill hon inte svara på frågan om de på Stadshotellet är intresserade av att driva restaurangen på heltid.
För museet är en ny krögare efterlängtad. Man har saknat restaurang sedan Matkultur gick i konkurs hösten 2023.
– Det är väsentligt för oss att kunna erbjuda våra besökare möjligheten att kunna äta här. Både grupper, bussresor och enskilda besökare.
Nimhed säger att en restaurang behövs för att ge en bredare upplevelse vid museibesöket. Kan man äta på platsen är besökarna beredda låta besöket dra ut på tiden.
– Alla växande stora museer har en museirestaurang, säger Olof Nimhed.