Med fyra OS-starter och ett brons från 1980 var ingen i närheten av 80-årige Göran Marströms seglingserfarenhet.
Med snabbaste båten i startfältet kunde ingen hinna ifatt, trots han startade sist av alla vid Loftahammar. Först till bryggan vid Slottsholmen var den vita tvåkölade båten med svarta masten.
– Det är så olika typer av båtar. Det är ingen seriös kappsegling med ett handikappsystem som det alltid blir diskussioner om. Det är en rolig grej. Resultatet betyder ingenting, tyckte Göran Marström i sittbrunnen hos klubbkompisen Willy Lindströms Malö 40.
Det här var hans första race i år, möjligen det sista för året.
När klubbarna ville visa sin uppskattning för traktens seglingsmästare skapades en tävling i hans namn. Loftahammars Båtsällskap, Westerviks Segelsällskap och Westerviks Segelsällskap Wikingarna vill att Marström Race ska komma tillbaka varje år.
Det är inte speciellt vanligt att få en tävling uppkallad i sitt namn.
– Det är ju hedrande. Roligt om det kommer ännu fler båtar till nästa år, sa Göran.
Det blev en lördagsförmiddag i vana vatten då Göran bor i Loftahammar och har länge jobbat i Västervik, där han drivit sitt företag Marstrom Composite.
22 sjömil i gråväder och grov sjö, runt Kungsgrundet med vindar på 5-8 meter per sekund.
– Det var blött och stänkte mycket där ute. Det kan vara svårt att parera och utnyttja vågorna då. Det gick i drygt 20 knop som mest, berättade Göran Marström som tävlar för Loftahammar BS där han också är hedersmedlem.
Till sin hjälp hade Göran fyra yngre gastar ombord: Håkan Mann, Lars Wigerstedt, Mikael Adler och Magnus Roberg.
Denna M32 byggdes i Västervik 2012 och består till 100 procent av kolfiber.
Göran Marström köpte sin första katamaran 1972. När han provseglat den i Loftahammar lämnade han kölbåtarna.
– En katamaran har med sina två skrov så mycket bättre seglingsegenskaper. Den går fortare och kryssar bättre. Jag har alltid gillat fart.
Vid OS 1980, utanför Tallinn, vann han enda svenska seglingsmedaljen. Det blev startskottet på en lång och framgångsrik karriär som seglare, konstruktör och tillverkare av flerskrovsbåtar.
– Vi gjorde 750 tornados som var OS-klass. De andra tillverkarna försvann.
Ansvarig för lördagskvällens After Sail vid middagen var ensamseglaren Sven Yrvind.
– Honom känner jag. Vi är väldigt olika. Jag skulle aldrig vilja segla som han, krypa ner i ett hål och segla så sakta som möjligt, sa Göran.