Den nya lagen skiljer sig på flera punkter från den gamla. En av de viktigaste förändringarna är att ärendet vinner laga kraft tidigare i den administrativa processen.
När ärendet blivit offentligt, genom att det publiceras i post- och inrikes tidningar, har man fyra veckor på sig att komma med en överklagan. På Miljö- och byggnadskontoret är man försiktigt positiv men innan systemet är i full gång är konsekvenserna för administrationen svåra att överblicka.
- Målet är att förkorta tiden som ärendet tar, men även att öka kontrollen på byggplatsen, säger Conny Jansson som är tillförordnad chef på Miljö- och byggnadskontoret.
Tio veckor ska det ta, detta förutsatt att den som söker har alla papper i ordning och efter att alla fulltständiga handlingar inkommit. Är det omfattande planer kan kommunen förlänga handläggningstiden.
Vad innebär det rent praktiskt för den som söker bygglov?
- Mest märks det på att två ansökningshandlingar nu har blivit en blankett, berättar Maria Ström som är bygglovshandläggare. Meningen är att det ska förenkla för den sökande.
I framtiden är det också meningen att man ska kunna ansöka om bygglov på internet. Syftet är att lättare kunna samverka med andra kommuner men även att ytterligare förenkla administrationen.
Vad betyder den nya lagen för er som arbetar med det här?
-I början blir det mer arbete och administration, ökad kontroll innebär fler skrivelser i hela processen. Innan det nya systemet finns och fungerar som det ska, blir arbetsbördan större, säger Eivor Filipsson som är bygglovsassistent.
Redan nu är trycket stort. I april i år registrerades 191 stycken ansökningar och nu finns det cirka 400 stycken som inte är behandlade. Än är det inte tal om några nyanställningar, inte innan man vet vad den utökade administrationen innebär.
- Det finns inget utrymme för nyanställningar men på sikt kanske de höjda avgifterna leder till att vi kan anställa fler, men det är svårt att säga, säger Conny Jansson. Vi hoppas även att det ökade personalbehovet ska mötas av införandet av det nya systemet, ByggR.
Blir det dyrare att ansöka om bygglov nu?
- I regel kan man säga att det kommer att kosta mer men i vissa fall kan även kostnaden bli mindre, säger Maria Ström.
Efter lite räknande verkar det som om att det blir ungefär 5000 kronor dyrare att ansöka om bygglov för en normal villa på strax under 200 kvadratmeter.
Det blir även fler kontroller ute på plats med den nya lagen. Något som man menar kommer att höja säkerheten men även kvaliteten på byggena. Nu blir det även möjligt att ta ut en sanktionsavgift, en slags straffavgift för bland annat "svartbyggen". Summan som utdöms tillfaller efter lagändringen kommunen direkt.