Snabbare kollektivtrafik kan bli dyrt för resenärerna
Länets bussar ska bli snabbare och effektivare och avgångarna ska bli fler.Vinnare blir resenärer som bor på de stora orterna.De boende på småorter får räkna med indragna linjer.
Fler avgångar. Snabbare och tätare busstrafik mellan de stora tätorterna i länet. Det är ett av KLT:s framtidsmål för att spara pengar. Det här kommer också att medföra indragna linjer och dyrare biljetter.FOTO: MATILDA AHL
Foto:
Istället för att chockhöja biljettpriserna vartannat år vill KLT istället att priserna höjs lite varje år.
- Det kommer alltså att bli tal om mycket små höjningar, säger KLT:s vd Karl-Johan Bodell.
Den stora framtidsfrågan för KLT är att bli mer konkurrenskraftiga gentemot bilen.
- Vi kan aldrig konkurrera ut bilarna men nu när bensinen är så dyr tror vi att vi kan få fler att lämna bilen hemma och ta bussen.
För att nå dit måste bussarna gå oftare och restiden måste kortas.
- Vi pratar om stråktänkande. Vi kommer inte att fortsätta att köra in i alla byar, som vi gör idag. Istället ska vi ordna vissa huvudstråk på de större vägarna. Till dessa stråk får man sedan mata ut resenärerna från de mindre orterna, säger Karl-Johan Bodell.
Hur trafiken från småorterna ska fungera håller man just nu på att utreda på KLT. Förslagen ska upp på KLT:s styrelsemöte den 21 september.
Ett förslag är att ha anropsstyrda busslinjer eller beställningstrafik som det också kallas.
- Det är upp till varje kommun att själva besluta om trafikförsörjningen på de små orterna, säger Karl-Johan Bodell.
Det låter som om det kommer att bli försämringar för landsbygdsborna?
- Det kan lika gärna bli tal om förbättringar. Det är inte omöjligt att anropsstyrningen kan komma att täcka ett större område, varpå kollektivtrafiken kan utnyttjas av fler, säger Karl-Johan Bodell.
- Målsättningen är att få fler resenärer att åka kollektivt.
Anledningen att KLT vill göra dessa ändringar är i grunden att ägarna anser att kostnaderna de senaste åren har skenat iväg.
- Genom att köra snabb trafik så blir det så småningom billigare för oss eftersom vi förhoppningsvis kommer att få mer resenärer på våra bussar.
En orsak till att KLT:s stigande kostnader är, enligt Bodell, att bussbranschens index har ökat betydligt mer än konsumentprisindex.
- Förarpersonalen har bland annat haft en ganska hög löneutveckling. Dessutom har bensinpriset stigit och fordonskostnaden gått upp rejält, säger Bodell.
Annat som gjort att resandet minskat de sju första månaderna i år är stormen Gudrun som slog till i januari.
- Gudruns härjningar gjorde att vi tappade tio procent av resandet under januari och februari. Men vi håller sakta men säkert på att ta igen detta, säger Karl-Johan Bodell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!