En kvinna som vänt sig till VT berättar om ett sjukhusbesök i slutet av november. När hon parkerade utanför sjukhuset var P-automaten ur funktion. Enda sättet att betala var via SMS. Sagt och gjort. Hon följde instruktionerna på skylten, och skickade ett SMS innan hon gick in på sjukhuset. När hon kom ut skickade hon ett andra SMS, som markerade att parkeringen var över.
Någon vecka senare damp p-avgiften ner som en pappersfaktura.
– 33 kronor! Man hade lagt på en fakturavgift på 24 kronor.
Hon är inte ensam. Fler personer har vänt sig till VT och klagat på att i SMS ofta är det enda betalningssättet som är i drift vid parkeringsplatserna.
Henrik Åberg, projektledare på företaget Inteleon som tagit fram lösningen SMS-park, beklagar att kvinnan är besviken på deras lösning.
Enligt Åberg får kunderna ett bekräftelse-SMS efter parkeringens slut. Där får de ett lösenord. Som förstagångskund kan det vara klokt att gå in på företagets hemsida och välja betalsätt. Då finns flera avgiftsfria lösningar: faktura via SMS, faktura via e-post eller att beloppet dras direkt från ett betalkort. Väljer man inte något alternativ är det pappersfaktura, med den tillhörande fakturaavgiften, som gäller.
– Anledningen är att kunden behöver godkänna användarvillkoren för de andra lösningarna, säger han.
När det gäller pappersfaktura skickas en faktura, med periodens alla köp, ut en gång i månaden. För den som bara parkerat med SMS en gång blir det en dyr lösning.
Den kund som VT talat med säger att hon inte fått någon information om några alternativ till pappersfaktura.
– Problemet är att många missar den information som finns i bekräftelse-SMS:et. Får man en pappersfaktura mot sin vilja kan man höra av sig till vår kundtjänst. Då drar vi avgiften, och ändrar betalsätt, säger Henrik Åberg.