Det är långt ifrån kris, men trenden är tydlig. Affärsmännen kan inte få allt smör som de beställer. Ibland gapar det tomt på hyllorna.
Anledningen är en kombination av att mjölkproduktionen i Sverige minskar och att allt fler överger produkter med låg fetthalt. Exempelvis har det skett en tydligt förskjutning när det gäller mjölk. Det säljs allt mindre lättmjölk och allt mer mellan- och vanlig mjölk. Det innebär att det blir mindre smörfett kvar att göra smör av samtidigt som efterfrågan ökar.
- Handeln vill få in mer smör på hyllorna men kan inte alltid få allt som beställs, säger Jonas Carlberg, chef för avdelningen mjölkpolitik på branschorganisationen Svensk Mjölk.
- Hur stor bristen är har vi svårt att få en helhetsbild av.
Vad den beror på är enklare att förklara.
- De senaste tio åren har mjölkproduktionen i Sverige minskat med motsvarande 400 miljoner liter mellanmjölk.
- Samtidigt har konsumenterna, de senaste åren, lämnat "light-trenden" bakom sig och söker mer efter naturliga produkter, produkter med högre fetthalt. Då finns det helt enkelt för lite smörfett kvar att göra av ute på mejerierna.
- Att produktionen minskar är ett tecken på att lönsamheten för svensk mjölkproduktion minskat. Lönsamheten är inte tillräckligt bra för att behålla den tidigare produktionsvolymen, säger Jonas Carlberg.
I Gamleby har problemet inte uppstått ännu.
Anders Eklöf, Ica Supermarket, Gamleby:
- Vi ha inte upplevt smörbrist, vi harinte haft slut någon gång. Det har funnits smör hela tiden i alla typer av förpackningar som vi beställt.
I Västervik börjar däremot problemet bli tydligt:
Tommy Dellemyr, Coop Extra, Västervik:
- Javisst har vi smörbrist, vissa produkter är restnoterade både Arla och Valio. Vi får inte alla olika förpackningsstorlekar, 250 gram varit slut, men de stora, "vanliga" på 500 gram har vi fått.
- Så här har det varit, förra veckan och den här. För övrigt märks tydligt att "light-produkterna" säljer sämre, det är en markant omställning. Mindre Lätta och mer Bregott helt enkelt.