SmittskyddslĂ€karen: Ökad risk för lokala utbrott

Skolorna börjar och semesterlediga ÄtervÀnder till jobbet. DÄ ökar risken för smittspridning av covid-19, sÀger smittskyddslÀkaren Lisa Labbé Sandelin som uppmanar alla verksamheter att vara beredda med snabba ÄtgÀrder.

Regionens smittskyddslÀkare Lisa Labbé Sandelin ser en större risk för lokala utbrott av covid-19 i lÀnet nÀr mÀnniskor ÄtervÀnder frÄn semestermiljö till arbetsplatser och skolor.

Regionens smittskyddslÀkare Lisa Labbé Sandelin ser en större risk för lokala utbrott av covid-19 i lÀnet nÀr mÀnniskor ÄtervÀnder frÄn semestermiljö till arbetsplatser och skolor.

Foto: Sofie Olsson

VĂ€stervik2020-08-19 06:00

– I och med att jag tror att vi kommer att fĂ„ lokala utbrott Ă€r det viktigt för varje skola eller arbetsplats att tĂ€nka igenom hur man praktiskt kan stĂ€nga ner verksamheten frĂ„n en timma till en annan för att sĂ„ snabbt som möjligt bryta en smittkedja. Det Ă€r en bra tankeövning, tillsammans med de Ă„tgĂ€rder som man gör för att minska risken för spridning, sĂ€ger hon.

Lisa Labbé Sandelin summerar sommaren som mycket bÀttre Àn befarat.

– Vi hade ett vĂ€rsta scenario med en stor topp ungefĂ€r nu, men den har inte kommit. Vi har fĂ„ fall som vĂ„rdas pĂ„ sjukhus och enligt FolkhĂ€llsomyndigheten Ă€r vi tredje bĂ€sta regionen i landet med sex fall per 100 000 invĂ„nare förra veckan, sĂ€ger hon och pekar ocksĂ„ pĂ„ klart bĂ€ttre kapacitet för provtagning och smittspĂ„rning Ă€n i vĂ„ras.

– Vi hittar mĂ„nga lindriga fall. Det Ă€r bra.

Redan finns exempel pÄ att ÄtergÄng frÄn semester riskerar att öka spridningen. I Kalmar stÀngdes en förskola snabbt pÄ mÄndagen pÄ grund av symtom hos personal.

– De flesta barn skulle inte tillbaka förrĂ€n tisdagen, men vi bestĂ€mde snabbt att ta det sĂ€kra före det osĂ€kra och stĂ€nga direkt för att inte fĂ„ ett smittokluster dĂ€r om ett par dagar, sĂ€ger Lisa LabbĂ© Sandelin.

Hon tror att liknande scenarier kan uppstÄ i lÀnet nÀrmaste tiden.

– Att byta kontaktgrupp frĂ„n semesterumgĂ€nge till sin vanliga miljö ger en större risk. SĂ„ vi Ă€r extra pĂ„ tĂ„ nu, sĂ€ger hon.

Karta: Kalmar lÀn
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!