Ett misstänkt utbrott av kvarka rapporterades till Länsstyrelsen Kalmar län under måndagen, och under torsdagen konstaterades det att det hela verkligen handlade om kvarka.
Kvarka är en mycket smittsam hästsjukdom, som orsakas av bakterier. Misstänker man att ens häst drabbats av kvarka måste man anmäla det till länsstyrelsen.
Jennie Norström på Gamleby Ridklubb berättar att kvarkautbrotten brukar komma under vintersäsongen, och att uppgifter om sjukdomsfall sprider sig blixtsnabbt inom hästkretsar.
– Vi brukar uppmana folk att tvätta händerna och inte byta utrustning mellan olika hästar eller stall. Vi med tävlingshästar vet om att man aldrig byter täcken med varandra, till exempel, säger Jennie.
Hon säger att kvarkan sprids genom kontaktsmitta.
– Om du tar på en häst och sedan på en annan så kan det smitta.
Inom hästvärlden gäller något man kallar hästägarförsäkran, som innebär att man inte deltar vid tävlingar om ens häst eller ponny visat symptom de senaste tre veckorna. Det här håller man på även utanför tävlingssammanhang.
– Man åker inte iväg med hästen om den är sjuk eller står i ett stall där någon annan häst är sjuk. Det här är ganska heligt, det är inte något man bryter mot, berättar Jennie.
Såhär beskriver Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) sjukdomen kvarka:
"Hästarna får ofta en allvarlig och smärtsam luftvägssjukdom med variga bölder i huvudets lymfknutor, men symtomen kan i vissa fall vara lindriga och likna en vanlig förkylning. Tysta smittbärare förekommer."