Det gör att det sammanlagda antalet smittade med koppling till avdelningen i skrivandets stund är elva personer, åtta av dem är personal, två patienter och en anhörig.
Så gott som alla ur personalen ska vara testade, men alla provsvar hade under torsdagsförmiddagen inte kommit ännu. Det kan alltså vara så att fler personer är smittade.
Det berättade ställföreträdande smittskyddsläkare i region Kalmar län Per-Åke Jarnheimer under torsdagsförmiddagen.
Hur smittan tog sig in på vårdavdelningen vet man i dagsläget inte och frågan är om man någonsin kommer att få veta det.
– Egentligen har det ingen stor betydelse heller, den personen smittar sannolikt inte längre. Men man ska så klart följa alla rutiner. Det här händer på flera ställen i hela landet just nu, ett hundraprocentigt skydd mot att förhindra smitta på sjukhus finns inte, säger han.
Problemet är att man inte behöver ha symptom för att smitta.
– Då hade det varit enklare att härleda smittan, att upptäcka vem som bar på den först.
Kunde det här ha undvikits?
Han menar att det allra vanligaste är att personal smittar personal. I så fall skulle man, rent hypotetiskt, provta alla ur personalen dagligen, menar Sven-Åke Jarnheimer.
– Och då också få svar direkt på om man är smittade eller inte. De är inte realistiskt. Personalen skulle behöva vara i karantän själva, och inte träffa varken sin familj eller andra. Det är ohållbart i månader.
– Det vi tillser och det man måste göra vid den här typen av smitta är att ha de bästa möjliga rutinerna för att hantera det här.
Hur allvarlig är den här situationen?
– Det är mest allvarligt för patienterna. De är ofta äldre eller sjuka redan, det är man ju när man är inlagd på sjukhus, och därför tillhör de en riskgrupp. Personalen är i alla fall inte pensionärer och för dem är det väldigt sällan en allvarlig sjukdom.
– Och det visar också att det här inte är över, det måste vi förstå. Det kommer hända i hela landet, det händer på andra ställen i landet just nu, det är inte bara en enhet som drabbas.
Han menar också att det ligger i verksamhetens natur att vara nära patienter.
– Det går liksom inte att köra distansarbete. Man måste vara nära för att ta hand om sjuka personer. Det här är inte unikt.