SMHI reviderar sin siffra: Så högt blev värmerekordet

När SMHI summerar måndagen går den till historien som den varmaste novemberdagen på 161 år. Men skippade du shortsen trots allt? Fullt rimligt. Meteorologen förklarar varför.

Den 2 november är den varmaste novemberdagen sedan 1859, i Gladhammar. Det nya rekordet lyder 17,0 grader.

Den 2 november är den varmaste novemberdagen sedan 1859, i Gladhammar. Det nya rekordet lyder 17,0 grader.

Foto: Fredrik Jonson/Joakim Blomqvist

Västervik2020-11-02 21:42

På minst 17 mätstationer i landet slogs värmerekord under dagen. Däribland Gladhammar/Västervik, med sina 17,0 grader. (Under måndagskvällen fanns en felaktig siffra på SMHI:s hemsida om 15,9 grader). 

Så varmt som 17 grader har det inte varit i november sedan 1859. Orsaken var en kombination av flera faktorer, berättar Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

– Ett lågtryck på norska havet drog upp mild luft över landet. Fuktig varm luftmassa. Sedan var det en mild natt innan som också hjälpte till och gav en bra start på dagen. 

– Sedan var det molnigt hela dagen, vilket kan hjälpa mer än stjälpa, eftersom solen inte värmer inte så mycket så här års. Molnen håller kvar den varma luften nära marken, säger han. 

Varmast i landet hade Kristianstad, som med sina 18,3 grader var en tiondel från att tangera Ugerups rekord från 1968, även det i Kristianstads kommun. Smålands egen rekord-ort Målilla nådde strax under Gladhammar, 16,9. Även det ett lokalt rekord.

Men många hävdade nog att det trots allt inte var shortsväder på måndagen. Småljummet, men inte sval sommar, liksom. Varför är 17 grader i november inte samma som 17 grader i juli?

– En sommardag är det ofta soligt, och solen värmer. Sedan var det ganska blåsigt igår också, och regnigt. Det är inte den skönaste upplevelsen. Så även om termometern sa 15–16 grader så upplevdes det inte så. 

Även kommande helg varslar om värme, dock inte riktigt på samma nivåer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!