Småstadscharm är viktig

Doktoranden Erika Jörgensen arbetar vidare på sin studie om Västervik och Varberg. Foto: ANDERS LILJEGREN

Doktoranden Erika Jörgensen arbetar vidare på sin studie om Västervik och Varberg. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2002-10-05 06:00
Livskvalitet, inte minst boendemiljö, är viktigt för den som väljer att bo i Västervik. Men också i Varberg.
Erika Jörgensen, doktorand vid Lunds universitet, gör en jämförande studie om utvecklingen i Västervik och Varberg. De båda kommunerna hade för 30 år sedan samma invånarantal. Sedan dess har Varberg växt och Västervik minskat.
Frågan är varför.
Erika Jörgensen har nu för andra gången varit i Västervik och ägnat sig åt fältarbete. I våras intervjuade hon kommunala tjänstemän i de båda kommunerna. I förra veckan träffade hon några familjer som valt att bo här, för att få veta vilka faktorer som spelar in i valet av bostadsort och valet att stanna kvar.
Hon kommer direkt från Varberg:
- I båda kommunerna intervjuar jag åtta familjer, fyra inflyttade och fyra som bott här länge. Det är både unga och äldre, barnfamiljer och ensamma.
- De jag träffat hittills här i Västervik talar om boendemiljön som en viktig faktor, småstadens charm och att kunna bo till ett billigt pris i en mindre stad.
Boendemiljön är viktig även för dem som bor i Varberg men där råder bostadsbrist och många bor utanför kommunen och pendlar in till jobbet. Här är det lättare att få en bra bostad.
- Men naturen och närheten till havet är viktigt i båda kuststäderna.
När hon vid intervjuerna frågat efter negativa faktorer har de boende i Västervik nämnt problemet att hitta ett jobb, och framför allt att hitta ett kvalificerat jobb för den som har en utbildning. Kända problem som dryftas ofta.
- Man ser en brist i att det finns ganska få småföretag, med olika sorters jobb här.
Hon vill dock inte generalisera utifrån de få intervjuerna.
- Det är inte givet att alla har något alls negativt att säga om att bo i Västervik, det positiva överväger.
Något som de nyinflyttade efterlyser är en kommunal bostadsförmedling, med både bostäder i allmännyttan och hos privata fastighetsägare.
- Det skulle underlätta för många som ska flytta hit och inte känner till de olika bostadsområdena.
Ett annat gemensamt problem för båda kommunerna är det typiska småstadsproblemet, att det är svårt som nyinflyttad att komma in i gemenskapen bland dem som redan bor här.
Erika Jörgensens forskning ska utmynna i en doktorsavhandling om ungefär ett år. I den ska hon analysera sitt material och se vad de båda kommunernas olika utvecklingsvägar beror på och möjliga framtidsutsikter.
Faktorer som påverkar samhällsutvecklingen finns på många olika områden. Kommunikationerna, och bristen på dessa, är viktig, men inte så viktig som man kan tro, enligt Erika Jörgensen. Närheten eller avståndet till en större stad spelar också in.
Stora omstruktureringar har skett i samhället sedan 70-talet.
- När neddragningar sker, som till exempel skett på bruksorter, gäller det att fånga upp förändringarna och skapa förutsättningar för något nytt i stället.
Hemma i Lund i nästa vecka fortsätter forskningsarbetet med att skriva ut och sammanställa intervjuerna, och göra jämförelser, analysera och dra slutsatser.
- Fältarbetet är väldigt viktigt, för att se att teorierna stämmer, och för att fånga verkligheten i forskningen. Fältarbetet är också det roligaste. Jag har valt att göra intervjuer i stället för att göra enkäter, intervjuerna ger mycket mer.
Som forskare ska man vara fokuserad, kunna avgränsa och hålla sig till ämnet.
- Vid intervjuerna kommer det ofta upp överraskningar, sådant som jag inte tänkt på, men som jag inser är viktigt. Därför är det spännande.
- Jag är mycket tacksam för de intervjuer jag fått göra med Västerviksborna, och glad för att man tagit sig tid att berätta för mig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om