Småskaliga grönsaker i Snåret

Hon måste vara den mest småskaliga grönsaksodlaren i Tjust. Kanske också med de godaste produkterna. Den som tar sig till Snåret på söndag får själv avgöra. Och det är lätt att hitta dit, bara att köra tills vägen tar slut...

Pia Andersson odlar giffria grönsaker i avstressande miljö i Snåret.

Pia Andersson odlar giffria grönsaker i avstressande miljö i Snåret.

Foto: Anders Jacobsson

Västervik2011-09-15 00:00

Snårets Lilla Gröna kallar Pia Andersson sin verksamhet. Än så länge som renodlad hobby, men hon planerar att starta ett litet företag och satsa på fler förädlade produkter.

- Men jag gör det inte i tro att kunna tjäna pengar, utan för att jag vill må bra. Det är så jäkla skönt och avstressande här ute, säger Pia.

Snåret är en vacker liten gård med många små byggnader, ett gammalt jord- och skogsbruk som hon och maken Niklas vårdar ömt. Gården ligger tre km in från vägen mot Hallingeberg efter att man har svängt av Blackstadvägen. De bor i stan men finns här ute som gott som dagligen. Stället ligger underbart vackert med utsikt över sjön Njurhulten.

Den som kommer hit under Smaka på Tjust kommer att uppleva hur pulsen sjunker dramatiskt. Härifrån tar Pia sin fyrhjuling och åker ut på åkrarna för att samla torkade komockor och fårskit.

- En perfekt blandning för mina land, säger hon.

Kemikalier och annat konstgjort är totalförbjudet.

- Visst blir det tuff ogräsbekämpning i morotslanden, även om skörden kanske blir lite sämre så blir smaken desto godare.

Här odlar hon även kålrötter, jordärtskockor och rödbetor. En del av skörden förädlar hon till inlagda rödbetor och ättiksgurka, samt röd vinbärsgelé och morotsmarmelad. Men rödbetorna blev i år utsatta för en terrorattack av dovhjortarna.

- Vi lyckades inte hålla dom borta, trots att vi försökte med allt. Vi höjde elstängslet, satte ut cd-skivor och färgade plastband. Vi till och med satte på radion på högsta volym i ladugården intill, men inget hjälpte.

Pia sätter spaden i jorden och gräver upp ett par morötter.

- Smaken är något helt annorlunda jämfört med de tvättade och sandslipade morötter du ser i butiken.

Jordärtskockor är en annan grönsak som förr i tiden var vanlig i svensk husmanskost. Den börjar komma tillbaka nu och Pia använder den gärna i gratänger tillsammans med de övriga grönsakerna hon odlar.

- Där ska också finnas persiljerot, en fantastisk grönsak som liknar palsternacka, fast lite mildare, samtidigt som man kan känna persiljesmaken. Jag använder blasten som persilja.

En giftfri odling betyder mer jobb i bekämpningen av moroten fiende nummer ett, morotsflugan. Lösningen heter växelbruk. Pia byter land varje år.

- Mina odlingar är lika mycket för mitt eget välbefinnande. Vi har alltid massor att göra, men känner mig aldrig stressad. Jag trivs med att skita ner mig och gräva i landen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om