Smålänningar vill ha fet julmat
Lightprodukter och nyckelhålsmärkt mat är inget för smålänningar. Vi vill ha "vanliga" prinskorvar och den fetast möjliga rödbetssalladen. Dietistens råd: Smaka av allt och njut - men ta inte så mycket.
Grönt viktigt. Åsa Hansson och Johanna Jonasson som jobbar som dietister på Västerviks sjukhus påminner om att man inte ska glömma bort grönsaker på julbordet, man behöver fibrer även på julafton. Foto: Anders Steiner
Foto:
Dietisterna Åsa Hansson och Johanna Jonassons råd inför den kommande matfesten är att smaka av allt, men ta lite mindre och byt gärna till fettsnåla alternativ.
- Man kan ta av allt, inget är förbjudet, men glöm inte grönsakerna. Vi behöver fibrer även på julafton. Jag ser gärna att man gör köttbullarna av nötfärs, säger Johanna Jonasson.
- Man kan använda gräddalternativ så får man ner fettet lite grann, det gör inte så mycket på smaken, säger Åsa Hansson. Man kan också ta en lättare majonnäs till sillinläggningarna och blanda ut den med lätt creme fraiche.
Välj gärna nyckelhålsmärkta ost- och charkprodukter tipsar Johanna Jonasson.
- Men det betyder inte att du kan äta dubbelt så mycket - då försvinner vitsen med det.
Båda två tycker att det är okej att unna sig god mat på julafton, bara det inte blir för mycket.
- Ett normal julbordsmiddag innehåller mellan 1 500 och 2 000 kalorier. Det är ungefär vad en normalviktig person med ett stillasittande arbete behöver på en hel dag, berättar Johanna Jonasson. För att förbränna den maten krävs 6-7 timmars promenad.
- Skulle man ta hälften får man ner kaloriintaget till hälften, och då blir promenaden hälften så lång, fortsätter hon.
Dietisterna vill inte peka ut någon rätt som större fettfälla än någon annan. Även feta produkter kan vara nyttiga.
- I sill och lax hittar man mycket bra fetter som är nyttiga för blodkärlen, men de innehåller även mycket kalorier och salt. Även alkoholen innehåller mycket kalorier som man får lägga till de 1 500-2 000 som man får i sig med maten, säger Johanna Jonasson.
Åsa Hansson instämmer och fyller i:
- Men det är viktigt att man njuter. Ta lite mindre portioner, ät långsamt och njut av smaken. Man ska verkligen njuta när man unnar sig, men man behöver inte äta sig helt proppmätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!