"Småländsk envishet hjälper till"

Carl-Axel Fagerström är för de flesta som har med jord och skog att göra en välkänd person. Som maskinhandlare i Vimmerby, med ett revir som sträcker sig vida omkring, är det många som gjort affärer med honom.

Klurig uppfinnare. I lokalerna till firman i Vimmerby har Carl-Axel Fagerström prototypen till den pelletsbrännare som han under tio år hållit på att konstruera.

Klurig uppfinnare. I lokalerna till firman i Vimmerby har Carl-Axel Fagerström prototypen till den pelletsbrännare som han under tio år hållit på att konstruera.

Foto:

Västervik2006-03-16 08:38
Att han lyckats så bra med det beror inte på någon våldsam förmåga att argumentera för varan, utan tvärtom på att han med sitt lugna och stillsamma sätt framstår som en person som aldrig skulle kunna lura en kund. Utan att vilja skryta påpekar han att det gångna året varit hans bästa någonsin med maskiner sålda för 35 miljoner kronor.
Att Calle jämsides med sitt jobb som säjare också är en mycket klurig uppfinnare är det nog inte alla som vet.
- Jag har bara gått på lantbruksskola, men teknik har alltid intresserat mig, berättar han när vi ses på hans kontor i Vimmerby.
- Det har blivit flera konstruktioner under åren. Den första var en transportvagn att koppla bakom en skogsmaskin så entreprenören kan få med sig bilen till arbetsplatsen, den andra var en vedklyv, som i dag säljer så bra att vi inte hinner med i tillverkningen.

Den uppfinning som utan jämförelse har tagit mest av Calles energi, tid och pengar är en pelletsbrännare som just nu håller på att lanseras på marknaden. Den började han grunna på för tio år sedan. För grunna har han verkligen fått göra.
- Hur många timmar jag lagt ned för att finna rätt lösningar det törs jag knappt tänka på.
Min familj har inte förstått vad jag hållit på med, de har mest klagat på att jag tidvis tillbringat all ledig vaken tid i pannrummet, och på att min uppfinnig krävt alldeles för mycket pengar.
- Men eftersom jag är utrustad med en småländsk envishet utöver det vanliga så hade jag bestämt mig för att lyckas. Och nu känns det som jag nästan kommit fram till målet.

Det som bland annat är unikt med Calles pelletsbrännare är att den enkelt kan köras också när det är strömavbrott. Då går det att driva brännaren med ett vanligt bilbatteri.
För att hitta en motor som klarat så låg spänning har Calle letat över hela världen. Han hittade en i Frankrike som normalt används vid medicinsk utrustning. De erbjöd sig att göra en omkonstruktion som visade sig fungera.
Tillverkare till övriga delar har han också fått leta efter på egen hand. I Polen görs plåtdelarna, fläkten i Tyskland, kretskorten i Västervik och skruven för pelletsen i Överum. 1998 hade alla bitar fallit på plats och det var dags att söka patent. En dyr och omständlig historia som Calle fick hjälp med av ett patentombud, 100 000 kronor blev notan innan allt var klart.
- Det jag skulle ha önskat mig under de här åren är någon form av prototypverkstad som kunde ha hjälpt mig med utprovning och kontakter, nu har jag fått gör allt själv. En sak är klar att någon marknad för uppfinnare, det har vi inte i Sverige.
- Som tur är har jag haft några personer som trott på mig och som uppmuntrat mig att gå vidare, betydligt fler har skakat på huvudet och undrat om inte den där Calle är lite knäpp ändå. Nu när min pelletsbrännare får högsta betyg där den testas har det blivit tyst på den sortens kommentarer.

Sedan i somras har Calle anställt en marknadsförare som bara arbetar med hans produkt. Den ska presenteras på flera mässor under året och från Finland, Norge och Tyskland har man hört av sig och vill ha provleveranser. Nu är Calle en försiktig person så någon massproduktion blir det inte tal om ännu.
- Vi sätter ihop alla delar här på firman och så testkör vi så allt ska fungera. Nu har vi ett 25 -tal i drift runt om i Sverige. De har hittills visat sig fungera utan problem.
- Så kanske jag hinner få uppleva att min uppfinning ger vinst innan jag blir för gammal, säger Calle som snart fyller 60 men som säkert inte kommer att lägga av att fundera ut kluriga lösningar på många år ännu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om