Smakfröjd med nyttiga läckerheter

Hälsosamt Nyttigt behöver inte vara tråkigt. Det har vi under många år fått lära oss. Kokböckerna med hälsosamma matrecept ploppar upp som svamp ar ur den redan överfulla kokboksmyllan och nätet är fyllt av recept med lågt GI- eller kaloriinnehåll.

Foto:

Västervik2008-07-05 00:06
Ändå kan man inte låta bli att fortsätta införskaffa dessa böcker med, i de flesta fall, genomtänkta och förföriskt vackra bilder som lockar till nya stordåd i köket.Paret Paulún har blivit hela Sveriges GI-gurus och deras bok "Paulúns GI-månad" är en kombination av teori och praktik. Korta men informativa texter om olika livsmedels fördelar varvas med inköpslistor för den som vill använda boken som matkalender för en hel månad. Däremellan recept på frukost-, lunch- och middagsrätter med bra GI-värde för den som vill hålla blodsockret i schack. Ingredienserna består till stor del av fullkornsvarianter av pasta och ris, bulgur, linser och bönor. De flesta rätter är enkla att laga, många anpassade till ett hektiskt livstempo där flera halvfabrikat tillsammans skapar en komplett och näringsriktig GI-måltid."Saras Kök" är ingen renodlad GI-bok, men har ändå tagit fasta på trenden. Även här används många GI-sänkande ingredienser och även här är nötter, frön och läckra frukter och grönsaker det som sätter färg och smak på rätterna. Bilderna är underbara och färgstarka.Även den som äter sunt kan såklart vilja ha något gott till kaffet, eller en efterrätt då och då. För den målgruppen är "Shücks sunda söta" en guldgruva. Här finns smoothies, chokladdesserter och bakverk med mindre socker och nyttigare råvaror än i de klassiska efterrättsböckerna. Mörk choklad, nötter, frön och frukt är viktiga ingredienser som gör att man blir behagligt mätt på mindre än i betydligt fetare bakverk. Det är smaskigt värre, däremot mest för vuxna. Chokladkakor med höga kakaohalter tilltalade åtminstone inte mina barn, fyra och två år, lika mycket som vanliga kakor. "Klaras GI-desserter" har samma upplägg och bilderna är om möjligt ännu läckrare och mer inbjudande. Här har paret Desser experimenterat en hel del med ätbara blommor som dekoration, något som är en fröjd för både ögat och gommen.
Kokböcker
Fredrik och Karoliina PaulúnPaulúns GI-månadFitnessförlaget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om