Små samtal under andra ?framstegsdagen?

?Framstegsdagarna är viktiga för småföretagare.?

Foto: MAGNUS GLANS Dag två av Framsteget 04 var vikt för sam tal i mindre grupper. Här diskuterar ett tiotal personer ungt företagande.

Foto: MAGNUS GLANS Dag två av Framsteget 04 var vikt för sam tal i mindre grupper. Här diskuterar ett tiotal personer ungt företagande.

Foto:

Västervik2004-11-18 01:00
Om den första av de två Framstegsdagarna dominerades av karismatiska föreläsare på Bryggarens teaterscen, så ägnades stor del av den andra dagen åt samtal i små grupper.
Greppet kallades för tankemöten.
Claes Brunius, projektledare för Framsteget 04 förklarar tanken med samtalen.
? Jag tror att det finns många som har intressanta åsikter men som inte vågar säga något när det är 100 personer i publiken vid en paneldebatt. Därför kunde det vara givande att ha samtal i smågrupper som omväxling till att sitta och lyssna på föredrag.

VT tjuvlyssnade på ett sådant tankemöte som hade titeln ?När mormor kör Harley Davidson?. Mötet var tänkt att handla om generationsmöten, men mormor uteblev i debatten. Istället kom de elva deltagarna istället att prata mycket om ungdomar och företagande.
Bakgrunden är en undersökning som gjorts i Oskarshamn, Vimmerby, Hultsfred och Eksjö om ungdomars inställning till entreprenörskap.
Bredden bland deltagarna var stor, bland andra Västerviks förra kommunalråd Anita Bohman, en företagare från Värnamo och två elever från gymnasiets hotell- och restaurangutbildning för att nämna några deltagare.

Debattledaren Jacob Käll berättade att undersökningen visat att det finns ett intresse bland ungdomar för att bli entreprenörer.
Samtidigt var debattdeltagarna eniga om att mer kan göras för att intressera ungdomar för företagande. Någon vittnade om att det är svårt att få företagare att ta sig tid att komma ut till skolorna och visa upp sig.
Jacob Käll tyckte att företagarna i dag inte uppmuntrar ungdomarna.
? Företagare har blivit lite som bönder. De talar så mycket om de negativa sidorna av sin verksamhet.
En annan åsikt som kom fram var att entreprenörskap inte behöver betyda att man är egenföretagare. Man kan vara nytänkande och skapande även som anställd i ett företag. Någon av deltagarna myntade begreppet ta-sig-församhet.

Seminariedagarna ?Framsteget 04? lockade runt 200 deltagare. Projektledare Claes Brunius är i stort sett nöjd med siffran.
? Men det kunde alltid ha kommit fler.

Varför behövs Framsteget?
? Kalmar län är väldigt långt framme i upplevelsebranschen. Det här är ett sätt att visa på vad som görs i länet. Många av de som verkar i branschen är småföretagare. De har inte tid att åka iväg så ofta på seminarier. Därför tror vi att det kan vara bra att en gång om året skräddarsy ett arrangemang för dem.

Tycker ni att ni når ut till företagarna?
? Det kan alltid vara bättre, men jag tycker att man ser dem som återkommer. Sedan får man ha respekt för att en småföretagare på norra Öland kanske inte har tid att åka iväg två dagar till Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om